.

Митове за хляба, в които да спреш да вярваш

Митове за хляба, в които да спреш да вярваш
Снимка: iStock

В последно време все повече хора се отказват от консумацията на хляб, защото смятат, че той се отразява зле на фигурата. А тези, които все пак си хапват от време на време, се чувстват гузни, че го правят. Виж кои са митовете, свързани с хляба, на които е време да спреш да вярваш:

 

Мит №1 - Хлябът без глутен е по-здравословен

Това, че един хляб не съдържа глутен, не го прави по-здравословен. Напълно възможно е безглутеновият хляб да е с по-високо съдържание на захар и да е пълен с нездравословни съставки. Глутенът придава на хляба форма и вкус, така че когато производителите го вземат, го заменят с добавки като царевично нишесте или ксантен, за да създадат подобна текстура и допълнително захар и мазнини за по-добър вкус. Затова ние те съветваме да не консумираш такива хлебни изделия. Ако решиш да избягваш глутена, избери алтернативи като елда, лен, оризово брашно, чиа или киноа.

 

 

Мит №2 – Хлябът води до подуване

Коремът ти наистина може да се подуе, след като консумираш хляб. Причината за това може да са няколко. Възможно е хлябът да съдържа ензими и подобрители, към които си чувствителен. Ако установиш, че се подуваш от нарязания хляб от супермаркета,а от кварталната фурна – не, то може това да е причината. Други хора се подуват от маята в хляба, а трети от глутена. За някои пшеничният хляб е труден за приемане, затова те хапват ръжен или от лимец. Намери това, което е най-добро за теб, като може да установиш кое е то на метода „Проба - грешка”.

 

Мит №3 – Консумацията на хляб води до напълняване

Истината е, че ако го хапваш в умерени количества и спазваш хранителен режим, няма да натрупаш излишни килограми заради хляба. Това, което те съветваме да правиш, е да избягваш белия хляб, който е лишен от много от своите витамини , минерали и фибри.

 

Мит №4 – Кафевият хляб е по-здравословен от белия

Той се смята за по-здравословен, но на пазара има много кафеви и пълнозърнести хлебни изделия, които съдържат по-високи нива на захар, за да бъдат по-вкусни. Също така в някои кафеви хлебни изделия има карамел или сироп, за да станат по-тъмни и да създадат илюзията, че са здравословни. Ако искаш наистина да консумираш здравословен хляб, спри се на пълнозърнест, който е богат на витамини, минерали и фибри.

 

Мит №5 – Консумацията на хляб е вредна за кръвната захар

Хлябът е въглехидрат и когато се консумира сам може да доведе до скок в нивата на кръвната захар и след това до спад, който да доведе до липса на апетит и енергия. Затова е препоръчително той да се консумира с протеини или мазнини като сирене, масло и хумус, за да се намали гликемичния товар на това хранене.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...