.

Как да разбереш, че имаш недостиг на витамин D и до какво може да доведе той?

Как да разбереш, че имаш недостиг на витамин D и до какво може да доведе той?
Снимка: iStock

Витамин D е много важен за правилното функциониране на организма. Най-лесният и добър начин човек да си набавя от витамина е като се излага достатъчно време на слънце. Това обаче често е невъзможно, особено през това време на годината, когато няма достатъчно слънчеви лъчи.

 

Дори менюто ти да е разнообразно и да водиш здравословен начин на живот, не е сигурно, че в организма ти има достатъчно количество витамин D. Недостигът му може да доведе до здравословни проблеми като депресия, диабет, остеопороза, високо кръвно и сърдечно-съдови проблеми.

 

Ако се съмняваш дали имаш достатъчно витамин D, може да си направиш тест и да разбереш.

 

Освен теста, има и други признаци, които ясно показват недостигът на този витамин. Ней-често срещаните са:

 

 

Проблеми с костите – изграждането на костна маса спира около 30-та годишнина. Липсата на витамин D може да ускори или да влоши симптомите на остеопороза. Ако искаш да защитиш костите си, приемай достатъчно количество витамин D, като редовно се излагаш на слънце и консумираш често яйца, телешки дроб и гъби.

 

Депресивни състояния – все още не ясна каква точна е връзката между депресията и дефицита на витамин D, но според учените той влияе на същите зони на мозъка като серотонинът, който е отговорен за доброто настроение. Тоест, когато нямаш достатъчно витамин D, няма как да бъдеш щастлив и с лекота изпадаш в депресивни състояния.

 

Хронична умора – тя зависи както от желязото в организма, така и от количеството на витамин D. Недостигът му може да кара човек лесно да се уморява, без значение дали спи достатъчно или не. Витамин D e много важен за здравото и силно тяло, както при младежите, така и при по-възрастните.

 

Прекомерно изпотяване – това е един от първите забележими симптоми на недостиг на витамин D. Ако челото ти често се изпотява, дори когато не извършваш активни физически дейности, а навън не е горещо, то е препоръчително да провериш какво количество витамин D имаш в организма си.

 

Хронична болка – възможно е да се появи болка на различни места по скелета като в ставите, например. Мускулната болка също не е изключена. Затова, ако от известно време изпитваш дискомфорт, направи си изследване за недостиг на витамин D.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...