.

Хранене, диети и тренировки според типа фигура [+ снимка]

Хранене, диети и тренировки според типа фигура [+ снимка]
Снимка: iStock

Знаеш ли, че формата на фигурата ти е важна за начинът ти на хранене и трениране. Като цяло човешката фигура може да се раздели на три типа – ектоморф, ендоморф и мезоморф. Всеки от тези три типа има своите специфики и ако човек иска да се отърве от излишните килограми, трябва да изходи именно от характеристиките на своето тяло.

 

Представителките на нежния пол имат повече мазнини, отколкото мъжете. При тях за оптимално здраве и нормални килограми мазнините трябва да са между 14 и 30%, а при мъжете между 6 и 25%. Натрупването на повече мазнини от това води до напълняване.

 

Виж кой тип фигура си и разбери как да се храниш и как да тренираш:

 


 

Ектоморф – хората с такъв тип фигура имат дълги крайници и не са особено мускулести. Те могат да бъдат слаби, но понякога с мазнини, което означава, че имат ниско или нормално тегло, но висока телесна маса.

Тази фигура е най-устойчива по отношение на напълняване, защото има бърз метаболизъм. Хората с фигура тип Ектоморф са склонни да преяждат, но това не им се отразява на теглото. Хората с тази фигура са генетично ограничени от натрупване на голяма мускулна маса. Когато тренират, те трябва да наблегнат на упражненията за сила.

За да намалят мазнините си, хората с този тип фигура трябва да консумират качествени мазнини и въглехидрати и умерено количество протеин. Препоръчително е ектоморфите да се хранят 4 пъти дневно.

 

Ендоморф – хората с този тип фигура са по-закръглени и са склонни да съхраняват мазнини. Те имат желание да отслабнат и по рождение имат по-изявени извивки и поради тази причина внимават какво хапват и се стараят често да са във фитнес залата.

Ендоморфите имат бавен метаболизъм, но това не означава, че задължително трябва да са пълнички или да страдат от затлъстяване. За да не се борят хората с този тип фигура постоянно с килограмите, трябва да превърнат тренировките в навик. Когато метаболизмът е в застой, човек трябва да консумира храни, които да го забързат. Хубаво е тренировките да са високо интензивни и да се правят упражнения с тежести за умерена издръжливост. Препоръчително е ендоморфите да приемат качествени мазнини и протеини и по-малко количество въглехидрати.

 

Мезоморф – хората с този тип фигура лесно натрупват мускулна маса и тялото им е пропорционално. Те лесно наддават и свалят килограми и тялото им е силно и атлетично. За мезоморфите за подходящи натоварващите спортове, които съчетават сила и скорост. Може да опиташ интервалните тренировки с висока интензивност, а и да посещаваш пилатес или йога.

Храните, подходящи за мезоморфите, са тези, които са богати на качествени мазнини, умерени добри въглехидрати и по-малко протеин.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...