.

Неправилната употреба на тампони води до проблеми

Неправилната употреба на тампони води до проблеми
Снимка: iStock

Повечето момичета са наясно какво удобство са тампоните и затова ги използват всеки път, когато са в цикъл. Понякога обаче се случва да се заплеснеш и да забравиш тампона в себе си по-дълго време, отколкото е препоръчително. Виж какво се случва, когато забравиш да смениш тампона си навреме:

 

Появява се миризма – забравените тампони започват да понамирисват, когато мине повечко време. Ако си набутала тампона много навътре и не можеш да го извадиш сама, ще трябва да отидеш на гинеколог. Няма да има нужда да му обясняваш какво точно се е случило, защото той най-вероятно ще усети неприятната миризма и ще разбере сам. Менструалната кръв не мирише неприятно, но колкото по-дълго взаимодейства с бактериите, толкова по-неприятна става миризмата.

 

 

Цветът се променя – менструалната кръв потъмнява с времето. Затова, ако тампонът ти е останал в теб повече от 5-6 часа, е напълно нормално кръвта да е станала кафява на цвят. Не се притеснявай, това няма да ти създаде здравословни проблеми.

 

Влагалището става сухо – ако тампонът е бил вътре повече от препоръчителните часове, то влагалището може да стане сухо. Извади тампона и го замени с превръзка, докато се възстанови водният баланс. Ако чувстваш парене, използвай малко количество лубрикант на водна основа.

 

Получаваш Синдром на токсичния шок – той може да се появи вследствие на дългото взаимодействие на мръсния тампон с бактериите вътре в теб. Не се притеснявай този синдром се среща изключително рядко, едва при 1% от жените.

 

Нищо не ти се случва – да, напълно възможно е тампонът да е седял 10-12 часа в теб и въпреки това да не ти стане нищо. Препоръчително е обаче, ако тампонът е бил в теб цяла нощ, да отидеш на гинеколог, който ще вземе материал за изследване и най-вероятно ще ти изпише антибиотик, за да предотврати инфекция в организма.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...