.

Как менструалният цикъл влияе на съня ти

Как менструалният цикъл влияе на съня ти
Снимка: iStock

Голяма част от представителките на нежния пол имат проблеми със съня, когато са в цикъл. В началната фаза на менструацията има спад в нивата на естроген и забавяне на метаболизма, които водят до сънливост. Специалистите са установили, че спадът в нивата на естроген води до по-кратък REM-сън.

 

Също така по време на цикъл може да се понижат нивата на желязо в организма и да се появи синдрома на неспокойните крака. Тоест по време на сън може човек да има странни усещания в краката и силна нужда от раздвижване, което може да доведе до недоспиване.

 

Как менструалният цикъл влияе върху съня?

 

През първата половина на менструалния цикъл мозъкът сигнализира на хипофизната жлеза да произвежда фоликуло-стимулиращ хормон, който предизвиква повишаване на естрогена. Това може да доведе до свръхчувствителност и безсъние. По време на този период жените обикновено не спят добре и имат по-дълъг REM-сън в края на нощта, което води до по-трудно събуждане. Поради тази причина доста жени заспиват и се събуждат по-трудно в дните до овулацията.

 

 

Около седмица след овулацията хормонът прогестерон е повишен и това води до увеличаване на сънливостта и телесната температура. Циркадният ритъм, който се контролира от хормона на съня, е засегнат. По време на този период от цикъла жените имат нужда да си лягат по-рано, но и да се събуждат по-рано. Метаболизмът се забързва и поради тази причина представителките на нежния пол често са гладни. Сънят става по-лек и е с по-лошо качество.

 

През последната фаза на менструалния цикъл започват да се усещат предменструални симптоми, а нивата на прогестерон се нормализират. Дамите може да се будят по-често от обикновено и да се намали количеството на възстановителния дълбок сън.

 

Как да избегнеш различните негативни влияние на менструалния цикъл върху съня?

 

Пий витамин В6 – той ще ти помогне за производството на повече серотонин. Имай обаче предвид, че при някои хора приемът на на този витамин води до енергизиращ ефект.

 

Пий магнезий – той влияе положително на настроението, като повишава нивата на серотонин. Ако го комбинираш с калций, магнезият ще е добър мускулен релаксант.

 

Пий калций – 1200 милиграма дневно могат да намалят с до 50% предменструалните симптоми. Също така калцият може да доведе до намаляване подуването на корема, апетите, а и някои психологически симптоми. Калцият има и седативни свойства, които могат да подобрят качеството на съня.

 

Пий повече вода – приемът на повече течности ще помогне на организма ти да се изчисти от излишния натрий, който причинява задържане на вода и подуване на корем.

 

Спортувай рано сутрин – специалистите съветват да не се правят упражнения 4 часа преди лягане, защото това може да доведе до по-трудно заспиване.

 

Не пий кафе след 14.00 часа – кофеинът е стимулант, който може да ти попречи да заспиш вечерта. Затова, ако обичаш да пиеш кафе, прави го преди 14.00 часа.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...