.

До какво води злоупотребата с алкохол при тийнейджърите?

До какво води злоупотребата с алкохол при тийнейджърите?
Снимка: iStock

Редовната консумация на алкохол по време на пубертета променя мозъка, като това се отразява върху кортикалната възбудимост и функционалната му свързаност. Това твърдят специалисти, които анализирали ефекта от употребата на алкохол върху електрически импулси в мозъка и възбудимостта в мозъчната кора.

 

Учените са проследили състоянието на 27 тийнейджъри, чиито резултати били сравнени по възраст, пол и образование с такива хора, които пият малко или не консумират изобщо алкохол.

 

 

В проучването участвали момчета и момичета между 13 и 18-годишна възраст. В другата група доброволците били между 23 и 28 години.

 

Повторните тестове показали, че при младежите, които са пиели повече алкохол, има засилена електрическа актимност в кортекса, както и такава, свързана с невротрансмисионната система на мозъка.

 

По време на експеримента било установено, че употребата на алкохол причинява изменения в предаването на електрически импулси и химикали между нервите в мозъка при участниците в текста, въпреки че нито един от тях не е отговарял на критериите за причинено от злоупотреба разстройство.

 

Друго проучване пък показва, че консумацията на алкохол от тийнейджъри, при които мозъкът още се развива, води до изтъняване на кортекса.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...