.

Храните, които могат да ти създадат проблеми със съня

Храните, които могат да ти създадат проблеми със съня
Снимка: iStock

Има храни, които трябва да избягваш да консумираш няколко часа преди сън, защото те могат да ти причинят безсъние. Кои са те?

 

Шоколад 

 

 

Може би ти се иска да завършиш деня си с нещо сладко, но ние те съветваме да не го правиш, ако искаш да заспиш бързо и лесно. Шоколадът съдържа както кофеин, така и стимуланти и един вид аминокиселина, наречена тирозин, както и теобромин, които причиняват ускоряване на сърдечния ритъм. Това няма да ти създаде здравословни проблеми, но ще наруши съня ти.

 

Салата


 

Повечето хора смятат, че това е идеалната лека вечеря, но това не е точно така. Да, салатите са здравословни, ако не са подправени с висококалорични сосове, но съдържат голямо количество вода. А приемът на вода непосредствено преди лягане, ще те накара да посетиш тоалетната посред нощ поне 1-2 пъти. Затова, ако искаш да вечеряш салата, направи го поне 90 минути преди сън.

 

Домати

 

Те са кисели и влияят на храносмилането, което може да затрудни заспиването ти. Също така при приема им се освобождава тирамин, който може да повиши активността на мозъка и да попречи на човек да заспи бързо и лесно.

 

Червено месо 

Храните, които са с високо съдържание на мазнини и протеини се обработват по-трудно от организма. Ако си от хората, които обичат да си похапват месо, продължавай да го правиш, но на обяд.

 

Лекарства



 

Те не са храна, но все пак са нещо, което приемаме и което оказва влияние на съня ни. Някои лекарства като болкоуспокояващите съдържат в себе си кофеин. Затова, ако имаш нужда да облекчиш болката си преди сън, спри се на лекарство, което не съдържа кофеин.

 

Пържени храни


 

Те са мазни и поради тази причина на храносмилателната система ще й отнеме време, за да ги преработи. Съветваме те да вечеря нещо печено, а не нещо пържено и ако толкова не можеш да се откажеш от пържените храни като картофки, яйца, чипсове и т.н., по-добре ги хапвай на обяд. Но като цяло е добре да ги изключиш от менюто си, защото са нездравословни и водят до напълняване.

 

Пикантни храни

Те водят до лошо храносмилане, а и съдържат капсаицин, който влияе негативно на качеството на съня.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...