.

Храните, които НЕ трябва да топлиш в микровълновата

Още подобни новини
Храните, които НЕ трябва да топлиш в микровълновата
Снимка: iStock

Повечето хора си притоплят храната, използвайки микровълнова. Този кухненски уред е мултифункционален и освен да затопля храната, той може да я размразява и дори в него да се приготвят някои ястия.

 

Според някои хора използването на микровълнова е опасно за здравето, докато други смятат, че няма какво толкова да им навреди.

 

Има обаче няколко храни, които наистина е по-добре да не топлиш в микровълновата печка. Кои са те?

 

Спанак

Той е полезен листен зеленчук, който съдържа много важни витамини и минерали. Спанакът е пълен с нитрати, които се превръщат във вредни вещества след затопляне в микровълновата.

 

Ориз


 

Той е богат на витамини, минерали и аминокиселини, но и съдържа спори на бактерии, които оцеляват дори след готвенето. Ако оризът седи дълго време на стайна температура, след като бъде сготвен, бактериите започват да се размножават и това може да доведе до хранително отравяне. Съветваме те да сложиш ориза в хладилника 60 минути, след като е сготвен и да го съхраняваш там, докато не го изядеш.

 

Целина



Тя е подходяща съставка за супа, но не бива да се топли в микровълновата. В целината има нитрати, които се превръщат в токсични нитрити и канцерогенни нитрозамини, след като бъдат затоплени.

 

Картофи


Препоръчително е да консумираш картофите пресни, защото затоплянето убива вкусовите и здравословните им ползи.

 

Яйца



 

Много хора си притоплят яйцата в микровълновата, но е добре да знаеш, че след тази процедура те стават токсични. Ако не може да доядеш омлета си студен, по-добре намери друго приложение на яйцата – в сандвич, към салата или нещо подобно.

 

Пилешко



 

Не бива да топлиш пилешкото месо в микровълновата, защото се променя протеиновия му състав, а това може да доведе до храносмилателни проблеми.

 

Гъби



 

Гъбите се смилат сравнително лесно от организма, въпреки високото съдържание на витамини, протеини и аминокиселини. След притопляне обаче протеиновият състав на гъбите се променя и това може да доведе до подуване и болки в корема. Може, след като си сготвил гъбите, леко да ги притоплиш, стига да не е на повече от 70 градуса.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...