.

Какво трябва да знаем за противозачатъчните?

3 любопитни факта

Какво трябва да знаем за противозачатъчните?
Снимка: Istockphoto

Противозачатъчните са едни от най-предпочитаните методи за контрацепция при полово активните дами.

 

Причината за това е, че хапчетата позволяват на жените да изпитват пълно удоволствие от половия контакт без той да крие опасност от нежелана бременност.

 

През последните години обаче, все по-често се изтъкват няколко основни недостатъка на хапчетата.

 

При употребата на хормонални орални противозачатъчни е желателна консултация с лекар, но трябва да се имат предвид и три важни факта:

 

1. Има два типа орални контрацептиви


Различават се по двата типа хормони, които използват: синтетичен прогестерон (прогестин) или естроген. И двата вида имат влияние върху хормоналния баланс на цялото тяло и могат да изострят подлежащи хронични заболявания.

 
 
2. Могат да повлияят детоксификацията

 

Менструационния цикъл на жената е неприятна, често болезнена и стресираща физиологична нужда. Освен функциите на цикъла за женската плодовитост, обаче, чрез него се извършва и премахване на някои токсини от тялото, които се натрупват от метаболизма в кръвта. Хормоналните контрацептиви забавят кръвотечението, което може да доведе до натрупване на токсини и промени в метаболизма.


3. Синтетичният естроген увеличава риска от остеопороза

 

Костите на човека са изградени от външен, твърд слой и вътрешено гъбоподобно ядро, изпълнено с малки пори. При заболяването остеопороза, порите в ядрото се разширяват твърде бързо, което остлабва структурата на цялата кост и води до много по-лесни счупвания (фрактури). Интерлевкин-6 е молекула, която участва в костната резорбция (поемане) на минерали. Завишените количества естроген потискат синтезирането на тази молекула от костните клетки. Пониженото количество приети минерали водят до остлабване на костта и разширяване на вътрешните пори, което е най-честата причина за остеопороза.  

 

Още здравни материали можете да прочетете в puls.bg


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...