.

Колко вреден е лакът за нокти?

Какво трябва да знаем?

Колко вреден е лакът за нокти?
Снимка: Istockphoto

Ноктите - рогови образувания предпазващи върховете на пръстите, са съставени от плътен слой епидермални клетки изпълнени с устойчивия, твърд протеин кератин.

 

Гладките, блестящи нокти с равномерен цвят и розов оттенък са признак за добро общо здраве. Състоянието им се влияе от множество фактори – метаболизъм, хранителни навици, метеорологични условия и не на последно място – козметичните процедури, на които биват подлагани. 

 

Лакирането на нокти е изключително популярна практика, но крие своите рискове. Видът лак, който се полага, както и времето, за което той остава върху ноктите, са от основно значение. Също като кожата, ноктите дишат и имат нужда от кислород и влага, за да бъдат здрави.

 

Дори при лакиране с „дишащ“ лак, значителна част от повърхността на нокътя остава запечатана. Важен момент са и съставките на лака. Всички марки на пазара съдържат засъхващи съединения, които отнемат от влагата на нокътната пластина и я отслабват структурно.

 

Дори лакове, несъдържащи в състава си вредни химикали като толуена и забраненият в Европа дибутил фталат, изсушават и задушават ноктите. Специалистите препоръчват нанесеният лак, независимо от марка и качество, да не бъде оставян повече от 3-5 дни. След този период е необходима поне седмица преди следващо нанасяне.

 

Това е породено от факта, че под самия нокът се намират множество нервни окончания, лимфни и кръвоносни съдове, които също страдат от ограничения достъп на кислород и влага. Друг важен момент е полагането на основа преди лакиране. Много дерматолози предупреждават за тази противоречива практика – тя не трябва да бъде първата стъпка при лакиране.

 

Положена директно върху повърхността, химикали от основата – предимно етилови и бутилови ацетати, могат силно да увредят нокътната пластина и да доведат до напуквания. Съветва се ноктите да се разтрият щедро с хидратиращ лосион за ръце преди началото на всяка процедура – така микропукнатините в тях биват запълнени и предпазени от проникване на химикали от козметиката.

 

След разтривката се изчаква лосионът за изсъхне, без забърсване и може да се продължи с полагането на основа и лак.

 

Още можете да прочетете в puls.bg


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
Lilly23
преди 5 години
0
1
!
Отговори
И тия кифли, както се наричат днес, си слагат лак и грим от 7 годишни! Ако си сложа лак или грим, то съм полудяла! А не съм!
Страница 1 от 1