регистрация
вход в сайта
вход с FB
.

7 факта, които правят кафето полезно

Кои са те?

7 факта, които правят кафето полезно
Снимка: Instagram

Спорен въпрос е дали кафето е вредно или обратното. Както всяко нещо и то няма да играе във ваша полза, ако прекалите с него.

 

Tова е напитка, която има неоспорими положителни качества стига да се приема умерено и балансирано.

 

Ето и някои факти в подкрепа на тази теза.

 

1. Безкофеиновото кафе съдържа антиоксиданти, които се зараждат докато се пекат зърната. Те се борят срещу образуването на ракови клетки, забавят процеса на стареене и образуването на бръчки.

 

2. Кафето, което съдържа кофеин, предотвратява загубата на вода в клетките. Кофеинът подобрява циркулацията на кръвта, унищожава мастните клетки и забързва метаболизма.

 

3. Кафето помага за отслабване, ако не се консумира с мляко и/или захар. Добавяйки канела към черната напитка се подсилва това свойство.

 

4. Кофеинът подобрява концентрацията и действа като антидепресант. Намалява страха и повдига духа.

 

5. Нормализира кръвното налягане.

 

6. Не е необходимо да се пие кафе рано сутрин. Щом се събудим организмът естествено произвежда хормона кортизол, който подпомага чувството за бодрост и свежест. Много по-добре е напитката да се консумира докато нивото на кортизола се понижи – няколко часа след събуждане.

 

7. Кафето съдържа полезни вещества – 11% от дневната препоръчителна доза витамин B2, 6% витамин B5, 3% манган и калий и 2% ниацин и магнезии.

 

Несъмнено кафето има и други предимства, но и много недостатъци, ако се прекали с консумацията. Препоръчват се 1-2 чаши дневно.

 

Намерете усмивката в чаша кафе!


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...