.

5 причини да консумираме шоколад

Освен, че е вкусен, шоколадът е и изключително полезен

5 причини да консумираме шоколад
Снимка: Instagram

Шоколадът е невероятно изделие, което всички обичаме. Той не е просто храна – той е божествена храна, която покачва хормона на щастието, прави ни по-продуктивни, а и в комплект с него върви широка усмивка, от която не е възможно да се отървем през целия ден.

 

Дами, замислете се, това са малко, но качествени аргументи да не се чудите как да се отървете от шоколада по време на диета.

 

Съобразете се само с това, че и той, както всяко едно нещо, не харесва да се прекалява с него...Да, ужасно трудно е.

 

И все пак ето още причини, поради които не трябва да го изключвате от режима на хранене.

 

Всеизвестно е, че шоколадът се произвежда от какао. То се придобива от плодовете на дървото Theobroma cacao, виреещо в Южна Америка. Theobroma означава храна на боговете. Освен като храна, какаото се използва и като лекарство.

 

1. Шоколадът е богата на калории храна

 

Той съдържа 61% въглехидрати, 30% мазнини и 5-8% белтъци. Мазнините в шоколада са съставени от наситените мастни киселини. Независимо от немалкото им количество, те имат неутрален ефект по отношение на серумния холестерол и не допринасят за повишаването му. Шоколадът, също така, е източник на редица минерални вещества.

 

2. Черният шоколад е невероятен антиоксидант

 

Доказано е, че сладкото изкушение съдържа няколко пъти повече антиоксиданти от гроздето, сливите, ябълките и ягодите. Черното удоволствие е богато на флавоноиди, които са известни с действието им на антиоксиданти. Тъй като белият и млечният шоколад съдържат повече захар и мляко и по-малко флавоноиди, за препоръчване е шоколадът с +70% какао.

 

3. Шоколадът работи в полза на мозъка

 

Блокче млечен шоколад съдържа 10 мг кофеин. Ето защо, ако закусим с шоколад, ще се почувстваме свежи и бодри.

 

4. Шоколадът ни прави по-щастливи

 

Той повишава хормона на щастието – ендорфин. Колкото повече шоколад, толкова повече щастие.

 

5. Шоколадът води до пристрастяване, дами, но това не бива да ви притеснява, защото полезните му свойства не подлежат на оспорване.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...