.

Как слънцето уврежда лицето?

Вредни ефекти и какво представляват те

Как слънцето уврежда лицето?
Снимка: Instagram

Преждевременно стареене на кожата, потискане на имунната система и рак са едни от основните последици за нас, ако се излагаме прекомерно на слънце.

 

Понякога се радваме на хубавото време и забравяме да намажем лицето си със слънцезащитен крем, което има негативни последици. Дори и да е по-облачно навън, UVA лъчите присъстват през целия ден.  

 

Има много части от тялото, които могат да получат слънчево изгаряне, ако не предприемем нужните мерки, за да ги защитим. Кожата на лицето обаче е най-податлива на вредните слънчеви лъчи. Тя е много по-тънка и разполага с повече клетки и пори. Освен това може да секретира повече липиди заради по-големия брой на себумни жлези, с които разполага. 

 

Ето най-често срещаните проблеми по кожата на лицето, предизвикани от прекомерното излагане на слънчевите лъчи: 

 

Стареене

 


Кожата на лицето остарява преждевременно заради UV лъчението. Ако тя е загубила своята еластичност, станала е по-груба, с бръчки и старчески петна, то трябва да помислим по-добре за нейната защита.  

 

Хиперпигментация

 


Това състояние се характеризира с тъмни петна, които се появяват заради по-продължителното излагане на лицето на слънце. Хиперпигментацията не е вредна, но понякога минава повече време преди да премине.  

 

Полиморфна светлинна ерупция 

 


Ако стоим повече от 20 минути на слънце без защитна козметика може да получим полиморфна светлинна ерупция или обрив. Малки червени пъпки, големи червени петна и мехури са само част от признаците на това състояние на кожата.   

 

Изгаряне

 


Много малко са хората, които в съзнателния си живот не са получили изгаряне на кожата в следствие на слънчевите лъчи. При него кожата на лицето ни е суха, зачервена и болезнена на допир. То е един от органите, който има пряк контакт със UVА лъчението, наред с раменете, горната част на ушите и краката. 

 

Потискане на имунната система

 


Херпес при настинка или herpes simplex е един от негативните ефекти на  UVA лъчението. Появява се заради потискане на имунната система и се характеризира с разни по устните или областта около тях.  

 

Рак на кожата

 


Едно от най-сериозните последствия. Ако не се грижим за кожата на лицето и не слагаме слънцезащитни кремове, сме сериозно застрашени от развитие на рак на кожата.  Хората на възраст между 55 и 64 години са три пъти по-предразположени към развитието на меланома, отколкото тези между 25 и 34 години. Дерматолозите съветват хората с бледа кожа, светло руса или рижа коса, задължително да ползват продукти за фото защита, защото тяхната кожа е много по-податлива на слънчево изгаряне. При избора на продукт от значение и типа на кожа.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...