.

Меки и гладки стъпала? Възможно е!

Как да се отървем от мазоли и загрубяла кожа

Меки и гладки стъпала? Възможно е!
Снимка: Instagram

Досадните мазоли са често срещан проблем през лятото. Заради неудобни обувки кожата се трие в тях или е силно притисната към костите. Постепенно на засегнатото място слоят на кожата се увеличава и загрубява.  Кожата може да загрубее не само от мазоли.

 

Причините са две- задната част на крака се удря в сандала и причинява голямо количество микроповреди, а хидролипидната лента на епидермиса на краката е много тънка и бързо се обезводнява. Затова през лятото е важно да поддържаме и кожата на стъпалата хидратирана.

 

Има няколко вида мазоли. Мокрите се срещат най-често. Обикновено се появяват по краката ни след като сме обули чисто нови обивки, които бързо ни обиват и правят мехури, които са пълни с вода.

 

Ако не ги лекуваме, след известно време те се пукат, но мястото е много болезнено още дълго време. Има и кървящи мазоли, които са разновидност на мокрите. При тях пришката се образува на мястото на кръвоносен съд и затова в нея има кръв.  

 

Сухите мазоли са резултат от удебеляването на кожата или така нареченото натрупване на кожни клетки в определен участък. Те засягат по-дебели пластове и хората с наднормено тегло са най-застрашени от тях.  Съществуват и костни мазоли. Най-честото място, върху което се срещат, е малкото пръстче на крака. Понякога могат да създадат голям дискомфорт, особено през есента и зимата, когато носим затворени обувки.  

 

Как да се справим с досадните мазоли?

 

Мазолите и напуканите пети са най-сериозните ни проблеми със стъпалата през лятото. Ако искаме да забравим за тях, трябва да се оттървем от неудобните обувки. Освен това грижата за ходилата не трябва да се пренебрегва.  

 

Пилингът с пемза е един от начините да премахнем сухата и загрубяла кожа по стъпалата. През лятото е добре да ползваме този вид пилинг поне два пъти седмично, за да има някакъв ефект. Доказано е, че пемзата не само регенерира кожата, но и подобрява кръвообръщението. Заедно с нея може да използваме и различни ексфолианти за крака, които ще омекотят кожата по-бързо. Хубаво е да съдържат твърди частици.

 

Още по темата можете да прочетете в puls.bg


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...