.

6 начина да заспим лесно

Как да успокоите ума си преди лягане

6 начина да заспим лесно
Снимка: Pixabay

Понякога, когато сме имали напрегнат ден, изпълненен с емоционални преживявания, или нещо ни притеснява и тормози, заспиваме доста трудно.

 

Спохождат ли ви натрапчиви, тревожни мисли вечер, щом легнете в леглото и останете насаме с мислите си? Съвсем нормално е да заспивате трудно, особено в ерата на социалните мрежи и комуникации.

 

Но ако вече ви е омръзнало от недоспиване и безсъние, има няколко лесни начина да се преборите с този проблем:

 

1. Броене

 

Загасете лампата и всички джаджи и погледнете тъмния таван. Сега се отпуснете и започнете да броите бавно от 60 надолу. Това стимулира парасимпатиковата нервна система, което понижава кръвното и забавя дишането.

 

2. Погрижете се за своя "прегрял ум"

 

Когато някой каже, че мозъкът му е прегрял, може да го разберете буквално. Не само машините повишават температурата си при усилена работа - вашият мозък също го прави. Затова вземете студена, мокра кърпа и я сложете на челото си преди сън.

 

3. Фокурисайте се върху дишането

 

Медитацията и дихателните упражнения са чудесен начин да освободите ума си от разсейващи мисли, както и да позволите на тялото да се отпусне физически. Опитайте да вдишвате през носа и да издишате през устата - това забавя сърдечния ритъм и разсейва ума от натрапчиви мисли.

 

4. Вземете гореща вана

 

Ако имате вана, може да поседите в горещата вода, като избягвате да мокрите главата. Това отпуска мускулите и подсказва на тялото, че го очаква режим на почивка.

 

5. Горещ чай

 

Кофеинът може сериозно да увреди съня ви, затова не пийте кафе в следобедните часове, ако имате проблем със заспиването. Направете си горещ чай преди лягане - ако това стане навик за вас, мозъкът ще разпознава времето за сън още с първата глътка.

 

Снимка: Pixabay


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
Tuesday
преди 6 години
2
1
!
Отговори
С една Биричка
Страница 1 от 1