.

На този ден: 13 Януари роден е Тодор Каблешков

Тодор Каблешков е роден в заможно семейство в Копривщица  на  13 януари  1851 година.   Учи в родния си град и в  Пловдив.  През 1867 г. основава ученическото просветно дружество “Зора” в Копривщица. Про

На този ден: 13 Януари роден е Тодор Каблешков
Тодор Каблешков е роден в заможно семейство в Копривщица  на  13 януари  1851 година.   Учи в родния си град и в  Пловдив.  През 1867 г. основава ученическото просветно дружество “Зора” в Копривщица. Продължава учението си в “Галатасарай” в Цариград от 1868 до 1871 година, но не успява да завърши поради заболяване и се завръща в своя роден град.

От  1873  г. работи в  Одрин  като телеграфист, а след това е началник на жп станция на гара  Бельово,  Пазарджишко,  където развива активна просветна и политическа дейност.

В началото на   1876  г. се връща в Копривщица и се отдава на революционното дело. Определен е за ръководител на  революционен комитет  в Копривщица и помощник-апостол на  Панагюрския  революционен окръг. На  20 април  1876 г. пръв дава сигнал за въстанието в Копривщица. Автор е на известното “Кърваво писмо” до Панагюрския революционен окръг. Ръководител е на военния съвет в Копривщица; заедно с  Панайот Волов предвожда чета, с която обикаля съседните села. След потушаването на въстанието с малка група се изтегля в Стара Планина. 

Заловен е в  Троянско  и прекарва следващите седмици в затворите в  Ловеч и Търново. Самоубива се в конака в Габрово.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...