.

Почти мъртъв и Кръвта ще покаже - вече на пазара

Ненадминатият майстор на детективския роман ви предизвиква  с най-заплетените  случаи на гениалния  Ниро Улф!   Рекс  Стаут е една от легендите в  криминалния жанр, ненадминат майстор на заплетените сюжети и неочакван

Почти мъртъв и Кръвта ще покаже - вече на пазара
енадминатият майстор на детективския роман ви предизвиква  с най-заплетените  случаи на гениалния  Ниро Улф!

 
Рекс  Стаут е една от легендите в  криминалния жанр, ненадминат майстор на заплетените сюжети и неочакваната развръзка.  Книгите му са преведени на повече от двайсет и два езика и са продадени в четирийсет и пет милиона екземпляра по целия свят. Неговият герой Ниро Улф е най-необичайният и ярък образ на частен детектив за всички времена – чепат и закръглен чревоугодник, който отглежда орхидеи и не излиза от дома си. В разследванията той разчита на логиката и на верния си помощник Арчи Гудуин.

Ниро  Улф прави бляскавия си дебют  в романа „Фер-де-ланс” през 1934 г. Оттогава 130-килограмовият детектив се бори с най-различни престъпници и умело надхитрява противника в лицето на полицията. Той извършва тези подвизи между чашите бира в кафявата си каменна къща на Западна 35-та улица в Ню Йорк. Някои почитатели на гениалния детектив дори откриват странно съвпадение – гласните в името на Шерлок Холмс (според английския правопис) са същите и в същия ред като гласните в името на Ниро Улф.

Обнадежден  от успеха на „Фер-де-ланс”, Рекс Стаут  създава една от най-популярните  криминални поредици в света, която  се приема с изключителен интерес от читателите. Романът „Лигата на уплашените мъже“ е сред стоте най-добри криминални и детективски романи за всички времена. Част от книгите на Рекс Стаут са филмирани, което разширява популярността на творбите му.

Почитателите  на знаменития детектив създават свое общество, в което членуват стотици ентусиасти от целия свят. Целта им е да се популяризират книгите за Ниро Улф чрез интеренет сайта www.nerowolfe.org и чрез организирането на различни събития. През 1980 г. те учредяват наградата „Ниро”, която се връчва за изключително майсторство в криминалния жанр. Сред по-известните носители са Денис Лихейн, Лий Чайлд, Майкъл Конъли, Джефри Дивър.

Издателство ЕРА продължава поредицата си за Ниро Улф с романа „Почти мъртъв”  и със сборника повести, преведени за пръв път на български език, „Кръвта ще покаже”.

№ 3 – Почти мъртъв

Преди единайсет години Джеймс Харолд несправедливо  обвинява сина си в кражба и го гони от семейния дом. Разбрал за грешката си, Харолд наема Ниро Улф и Арчи Гудуин да издирят младия мъж, чийто следи се губят в Ню Йорк. Но когато детективите успяват да го намерят, той е „почти мъртъв” – осъден на смърт без капчица надежда за спасение… Ще успее ли Ниро Улф да го спаси? 

№ 4 – Кръвта ще покаже

Ниро  Улф и Арчи Гудуин никога не биха признали кое е слабото им място  – дама в беда! Но в тези три  повести, преведени за пръв път на български език,  детективите  откликват на зова на безпомощните героини. Улф последователно разгадава мистериозната смърт на свой познат, спасява Арчи Гудуин от доживотен затвор и разкрива какви престъпни намерения се крият зад необичайна пощенска пратка.

Биографични данни за автора:

Рекс  Стаут е роден в Нобълсвил, Индиана, през 1886 г. На деветгодишна възраст  е признат за математическото чудо. Прекъсва следването си в университета, за да се запише във Военноморските сили. Две години е мичман на яхтата на президента Теодор Рузвелт. През 1908 г. Стаут напуска военноморските сили и започва да пише статии като журналист на свободна практика, работи като екскурзовод и като пътуващ счетоводител. По-късно създава и прилага система за обучение по банково дело, разпространена в четиристотин града в родината му.

Първите романи на Стаут се появяват през 20-те години на миналия век. По време на Втората световна война писателят води собствена кампания против нацизма. По това време той е председател на Военновременния писателски съвет, водещ на радиопрограмата „Когато говорим за свобода" и е член на няколко национални комитета. Бил е председател на Съюза на американските писатели и на Организацията на писателите на детективски романи. Получава награда за майсторство през 1959 г.

Рекс  Стаут умира на 27 октомври 1975 г. на осемдест и осем - годишна възраст. Месец преди смъртта си публикува седемдесет и втория си роман, който е четирийсет и шестият поред с главен герой Ниро Улф.

Подсказка за "Якото четене"!
Въпрос: На кой отбор е фен рибарят, който спаси Ейми и Дан от крокодилите?
Отговор: Ред Сокс

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...