.

Басейните са опасни

Американски учени са установили, че басейните крият риск от развитие на много болести. Сред тях са:астма, рак на дебелото черво и активно стареене на кожата. Според експертите от Унивеситета в Илинойс, за всичко това са виновни

Басейните са опасни

Американски учени са установили, че басейните крият риск от развитие на много болести. Сред тях са:астма, рак на дебелото черво и активно стареене на кожата.

Според експертите от Унивеситета в Илинойс, за всичко това са виновни химикалите, с помощта на които се дезинфекцира водата в басейните. Когато те влязат в реакция със слънчезащитните кремове пък , се получава истински ядрен коктейл. Следствието е мутация на гените, проблеми с дишането и развитие на злокачествени тумори. Освен това, човек започва да старее по-бързо

ДНК-анализ също е повтърдил изводите на учените. Оказало се, че водата от басейните много по-активно поврежда клетките, което води до нарушения в генетичната структура.

Учените предлагат собствениците на басейни да заменят децинфекциращите бромосъдържащи средства с по-безвредни, които не биха представлявали опасност за човешкото здраве. Един от вариантите е връщането към класическото хлориране.

Препоръката към посетителите пък е да вземат душ, преди да се потопят в басейна, за да отмият от себе си слънцезащитните средства.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...