.

Бързите кредити - капан за глупаци

Няма начин да не сте виждали предложения, в които усмихнато човече ви предлага да вземете телефон бързо и лесно, само срещу няколко ниски месечни вноски. Други пък ви обещават това да стане дори без оскъпяване. Трети ви бутат в ръцете едни 3000 лв.,

Бързите кредити - капан за глупаци
Няма
начин да не сте виждали предложения, в които усмихнато човече ви предлага да вземете телефон бързо и лесно, само срещу няколко ниски месечни вноски. Други пък ви обещават това да стане дори без оскъпяване. Трети ви бутат в ръцете едни 3000 лв., само срещу представени платени сметки за ток от адреса, на който живеете,  дори да нямате никакъв доход. Едва ли не всеки, който е навършил 18, може да вземе пари от тези бързи кредити, или да ползва услуги на лизинг без проблем.

Всичко звучи прекрасно, особено, ако не си правим сметката и не четем.Но истината е горчива и ще я разбере всеки, който има основно образование.

Какъв всъщност е трикът - фирмата ви примамва с весели усмихнати човечета, с промоции, с писма за предварително одобрение,  а в същото време старателно се опитва да прикрие факта, че вие ще трябва да върнете приблизително с 50% повече пари
отколкото сте взели. Или, ако офертата е “без оскъпяване”, то тогава таксите, които фирмата ще ви прибере “при одобрение” , не е никак малка.

Но проблемът не се крие само там. Често пъти тези фирми умишлено или не, правят грешки. Така например, вие искате да погасите кредита си предсрочно, питате за сумата и вместо да ви се каже, че ви остават 100 лв. ,  служителят се “обърква” и ви казва, че дължите 80. Понеже не  бил разбрал точно дали го питате за цялата сума или за тази само за този месец, или може би сте питали за гръдната обиколката на момичето от кол центъра... Така вие оставате с впечатление, че сте чист и с изплатени кредити  , но след година, а може би две, се оказва, че вие не само не сте закрили кредита си, а дължите и  лихви, името ви фигурира в Централния Кредитен Регистър, не можете да вземете кредит от никъде другаде,  понеже вече всеки знае,  че сте нередовен платец, а въпросната фирма просто ви заплашва,  че ако не платите,  ще стане страшно за вас.

Как да избегнем това?
- Никога,  по никаква причина , не взимайте кредит от институция различна от банка.
- Ако все пак сте се прецакали, искайте конкретно да знаете каква е сумата, която ще изплатите в крайна сметка.
- След като изплатите кредита си,  изисквайте документ,  който удостоверява,  че той е закрит и нямате повече задължение към  въпросната фирма. Ако ви откажат такъв  документ,  пишете на Комисията за защита на потребителите,  защото това е предпоставка да станете жертва на манипулация и да бъдат нарушени  вашите права.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...