.

Фаворит на Балканите - това е България преди 70 години

Години  наред мозъците ни бяха промивани  от комунистически икономисти и историци , че преди Втората световна война България е била страна със слаборазвита промишленост и разпокъсано дребно земеделие, че страната ни е била от най-изоста

Фаворит на Балканите - това е България преди 70 години
id="internal-source-marker_0.5315404299010625" style="font-size: 10pt; font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0); background-color: transparent; font-weight: normal; font-style: normal; text-decoration: none; vertical-align: baseline;">Години  наред мозъците ни бяха промивани  от комунистически икономисти и историци , че преди Втората световна война България е била страна със слаборазвита промишленост и разпокъсано дребно земеделие, че страната ни е била от най-изостаналите   в Европа...  И ето, при комунизма сме дръпнали напред....


Да,   ама не, както казваше един наш виден журналист. Вярно е,  че българският народ преживява периоди на разруха, но и  години на икономически възход и добруване. След световната криза,  от 1935 до 1939 година България е в период на икономически подем, най- значителен за целия мирновременен период.

Борис III назначава честно, силно и патриотично правителство с цел да  насочи страната ни  към стопанско възраждане. Д-р Георги Кьосеиванов е изтъкнат  дипломат от европейска величина, общественик и политик, който поема държавното кормило на 23 ноември 1935 година По време на своя мандат до 16 февруари 1940 година, той пет пъти реконструира кабинета. За министри привлича специалисти с доказани професионални способности, . с обществен авторитет на граждани и патриоти.

Правителството си поставя няколко основни  задачи: стабилизиране на финансите, стимулиране на творческия порив у народа, помощи за съживяване на селското стопанство и развитие на индустриалното производство, укрепване на държавния апарат....

Възходът на селското стопанство започва още през 1935 година и достига връхната си точка в навечерието на Втората световна война. Това се дължи на няколко добри реколти и на постепенното повишаване на цените на селскостопанските произведения, което увеличава покупателната способност на селяните, които са 78 процента от населението на страната.

Българската земеделска и кооперативна банка неколкократно увеличава кредитирането на селското стопанство при ниски лихви - за закупуване на селски инвентар, машини, торове, сортови семена.

През 1938 година министър на земеделието става Иван Багрянов, крупен земевладелец, добре познаващ нуждите на селото. С поредица от закони и инициативи той се изявява  като голям реформатор и допринася за интензификацията  на българското земеделие и подобряване бита и културата на селяните. Най-значимото му мероприятие  е Законът за земеделските пенсии. С него България става първата страна в света, която осигурява старините на земеделските  стопани, навършили 60 години.

Ускорено се развива индустрията, водеща е хранително-вкусовата промишленост. По своята концентрация, макар и не в много големи предприятия, България се приближава до развитите държави.

След 1935 година  външната търговия на България бързо нараства. Към Министерство на търговията се създава Висш търговски съвет като консултативен орган.

През втората половина на 30-те години акционният капитал, със значително чуждестранно участие, завладява почти всички отрасли на икономиката.

Със Закона за индустрията от 1936 година , по примера на САЩ, Германия и Италия, държавата определя задачите на отделните предприятия и отрасли,  характера на производство и производствения процес.  Установява се контрол върху износа и пълен надзор върху цените на вътрешния пазар.

Подемът в икономиката довежда до подобряване на жизненото равнище на широки слоеве на населението. През 1939 година доходът на селското население нараства с 37 процента в сравнение с 1935 година, средната надница на професионален работник е 66.60 лв, средната месечна заплата на чиновниците е 2500 лв., а средната пенсия 1400 лв.

В страната настъпва ред, спокойствие и сигурност. В селата къщите  не е заключват. Между хората съществува уважение н взаимопомощ.

Икономическият възход на България в навечерието на Втората световна война може да се види, като се направи сравнение на нейните постижения с тези на съседните държави. Да вземем само пшеницата. На глава на населението в кг през 1938 година тя е била 280 кг за България, 142 - за Гърция, 245 - за Румъния, 248 - за Ту5ция и 197 за Югославия.

България в навечерието на Втората световна война е на едно от първите места почти по всички показатели сред балканските страни...

Това е била България преди 70 години. Умни държавници, начело с цар Борис III са извели страната от кризата и тя е достигнала завидна икономическа висота.

Остава ни да се надяваме, че след дългото чакане,  това ще се случи и днес.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...