.

Картата на Пири Реис - загадка за учените и днес

Една от най-загадъчните  фигури на средновековното мореплаване е Пири Реис.  Той е свързан с далечни пътешествия, пиратски битки и науката картография. Истинското име на Пири Реис е Хаджи  Мухиддин Пири ибн Хаджи Мехмед и е род

Картата на Пири Реис - загадка за учените и днес
id="internal-source-marker_0.9969542666711121" style="font-size: 10pt; font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0); background-color: transparent; font-weight: normal; font-style: normal; text-decoration: none; vertical-align: baseline;">Една от най-загадъчните  фигури на средновековното мореплаване е Пири Реис.  Той е свързан с далечни пътешествия, пиратски битки и науката картография.

Истинското име на Пири Реис е Хаджи  Мухиддин Пири ибн Хаджи Мехмед и е роден между 1465 и 1480 година  в макло градче на полуостров Галиполи.  Племенник е на
известния османски мореплавател и пират в Средиземно море Кемал Реис.

Пири Реис е съставил една от най-точните карти на света още през 1513 година.   Говори се, че  мореплавателя е чертал картите си, гледайки отражението на звездите върху водна повърхност. Вероятно това не е така, защото той е имал  възможност да гледа небето направо  от палубата.

Реис започва да пътува  с чичо си още през 1481 година, по-късно участва в нападенията на островите Сардиния, Сицилия и Корсика и южните  брегове на Франция, отива на помощ на мюсюлманите с Испания... По-късно Реис работи върху своята “Морска книга”. Точно тогава той начертава върху кожа от газела карта на света, която днес изумява  учените със своята точност и с подробностите си.   Оригиналът на картата в момента се намира в двореца Топкапъ в Истанбул.

Пири Реис служи и в южните морета като капитан на Османския суецки флот. Воюва с португалците  срещу затварянето на Персийския залив, завладява Катарския полуостров и остров Бахрейн. Издига се до адмирал, но в един момент изоставя флота. Изпада в немилост и е обезглавен публично през 1554 или 1555 година в Кайро.

След смъртта на Реис остава  неговата “Морска книга”, която е допълнена през 1528 година. Тя е написана в стихове и е събрала всички познания , свързани с мореплаването - урагани, видове ветрове, бележки за моретата и сушата.  Описват се подробно бреговете, пристанищата, теченията, плитчините, заливите и проливите в Егейско и Средиземно море, има бележки за Китайско море, Индийския  и Атлантическия океан.

През 1929 година е намерена  карта на света на Пири Реис, която  веднага е предадена на Кемал Ататюрк.  Направените изследвания установили доста мистериозни неща. Имало дори предположения, че е направена от извънземни. В Националната берлинска библиотека се съхраняват и атласи на Пири Реис.

Отначало картите са предоставени за изследване на американския картограф Арлингтън Малери.  Той поставил всички географски координати, но не намерил истинските местоположения на обектите и поискал помощ от Уолтърс - американски флотски картограф.  Двамата успели след дълги проучвания да наложат картите към
съвременния атлас.  Установило се, че старите карти са начертани изключително точно.
Реис е  изобразил не само Средиземно море и околностите на Мъртво море, но и западаното африканско крайбрежие, източното крайбрежие  на Южна Америка, Северна Америка, даже бреговата линия на Антарктида. На каратите е виждат и планинските вериги, върховете, островите , реките и равнините.

Странното е, че Антарктида е открита 300 години след създаването на картата на Реис.
На нея е изобразен незаледеният бряг. Контурът съвпада с резултата от сеизмичния профил, направен за първи път през 1949 година от шведско-британска експедиция.
Брегът вероятно е бил картографиран преди да бъде покрит от ледена шапка /между 13000 и 4000 години пр., Хр./ от цивилизация, която е имала възможността да го  направи, но която не е известна  и до днес.

След обстойни проучвания се установява, че те са смайващо точни и показват области, които  в онези дни още не са напълно проучени.  На картите се виждат планините на Антарктида, които са открити едва през 1952 година и то чрез ехолокация. По-рано съществуването им не е известно.

Последните проучвания са още по странни. При съпоставянето на сателитни снимки на Земята с картите на Пири Реис се получава изумително сходство.  Учените смятат, че тези карти би трябвало да се основават на фотографии, заснети от голяма височина.
Опитите показват, че  снимки, направени от сателит, могат да станат ясни и точни само ако обхващат район, побиращ се в 5000-километрова окръжност. Районите извън нея стават несъразмерни и не представят реалните форми. Същият феномен се наблюдава и в картите на Пири Реис.

Самият мореплавател обяснява, че негови източници са били ‘старите владетели на морето’ и , че ‘карти от този вид не притежава вече никой днес’. Признава, че е използвал 20 стари карти и 8 световни карти, начертани още по времето на Александър Македонски
и на тях е бил изобразен целият населен свят.

Какъвто и да е  бил източникът им, картите на Пири Реис остават и до днес голяма загадка за науката. 

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...