.

Пазете очите!

Болки, отоци и зачервяване - това са признаците за преумора на очите. Най-често прекомерното напрежение на  зрителните органи е предизвикано от неправилно - прекалено ярко или недостатъчно,  осветление . Според специалистите  с

Пазете очите!
id="internal-source-marker_0.7241980074799917" style="font-size: 10pt; font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0); background-color: transparent; font-weight: normal; font-style: normal; text-decoration: none; vertical-align: baseline;">Болки, отоци и зачервяване - това са признаците за преумора на очите. Най-често прекомерното напрежение на  зрителните органи е предизвикано от неправилно - прекалено ярко или недостатъчно,  осветление .

Според специалистите  с текстове трябва да се работи в помещение  с меко горно осветление, като се използва допълнителен източник на светлина от 75 или 100 вата. Проблеми могат да възникнат  от флуоресцентното осветление: неплътно покритата лампа хвърля отблясъци по стените и върху хартията на масата. Ето какво още се препоръчва за предпазване на очите:

- Не използвайте евтини слънчеви очила - те слабо предпазват от вредните слънчеви лъчи и могат да са причина за преумора.

- Периодически давайте възможност на очите си да почиват. Гледайте напрегнато  в една точка - фокусирайте поглед върху нещо.

- Избягвайте  рязката смяна на осветлението. Не гледайте телевизия при пълна тъмнина и не използвайте фенерче,  за да четете книга.

- Работете на компютъра   си в слабо осветена стая, когато екранът е не повече от 3-4 пъти по-ярък от основното осветление. Мониторът е добре да бъде далеч от прозореца или от други източници на светлина. Екранът трябва да бъде разположен малко по-ниско  от нивото на очите на разстояние 35-40 см.

- Не използвайте постоянно капки за очи, а само, когато наистина имате нужда.

- Ако симптомите на преумора дълго не минават, трябва да отидете при офталмолог, за да се убедите, че не става дума да по-сериозни проблеми. 

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...