.

Последните желания на великите...

Всеки знае, че последното желание на умиращия се изпълнява безпрекословно. Доста от великите мъже   обаче, са имали доста странни последни желания: Последното желание на Виргилий било поемата “Енеида” да бъде изгорена.  

Последните желания на великите...
id="internal-source-marker_0.5607918622098367" style="font-size: 10pt; font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0); background-color: transparent; font-weight: normal; font-style: normal; text-decoration: none; vertical-align: baseline;">Всеки знае, че последното желание на умиращия се изпълнява безпрекословно. Доста от великите мъже   обаче, са имали доста странни последни желания:

Последното желание на Виргилий било поемата “Енеида” да бъде изгорена.  Малко преди смъртта си той поръчал на приятелите си да изгорят  и 12-те тома, които описват  приключенията на троянския герой Еней.  “Енеида” била труда на живота на Виргилий. Той обаче стигнал  до решението да бъде изгорен, защото не могъл да го завърши.  

За щастие, неговите близки успели да го разубедят и той накрая премахнал тази точка от завещанието си.

След смъртта на Виргилий, “Енеида” била публикувата и много високо оценена.

Последното желание на Шекспир било неговата съпруга да получи неговото “второ най-добро легло”. Днес това звучи доста странно, но по онова време, да се завещае легло на някого не било кой знае колко необичайно. Леглата без бълхи и дървеници се ценели високо и стрували скъпо.

Чарлз Дикенс пожелал присъстващите на погребението му ‘да не носят шалове, папионки, връзки на шапките и разни други отблъскващи абсурди’. Той поискал още и скромно погребение, на което да присъстват  само роднини и близки приятели.  Подчертал, при това, че не желае времето и мястото на церемонията да бъдат разгласявани.

За жалост, обаче, желанието на големия  писател не било изпълнено.

Погребението му се превърнало в огромни траурно шествие и всички, които  присъствали носели папионки,  шалове и връзки на шапките.  Погребението се превърнало в събитие от национален мащаб и всъщност станало така, че човекът, който приживе получавал всичко,   не успял да получил това, което пожелал за последно.

Бърнард Шоу  пък бил доста критичен към религията и в завещанието си включил цял раздел, в който подкрепя ‘продължилата милиони години сага на Дарвин за сътворението’  и критикува ‘шестдневното резюме’ на Библията.  Последното му желание било : ’без религиозна служба и без кръст под каквато и да е форма или други инструменти за мъчение и символи  на кървава саможертва’.

Приживе  великият драматург мечтаел да  реформира английската азбука, като замени познатите букви с други 40, които да улеснят правописа.

В завещанието си той оставил значителна сума за популяризиране на новата фонетична азбука, но идеята била окачествена като невъзможна за реализация, а парите били разделени между три институции - Британския музей, Националната галерия на Ирландия  и Кралската академия за изкуства.  

Джон Кели е мултимилионер, трикратен носител на олимпийска титла по академично гребане и баща  на акрисата Грейс Кели - съпруга на принца на Монако  Рение III.

Последното  желание на Кели е вид закачка към дъщеря му, която обичала скъпите тоалети.  На сина си Джон Кели завещава ‘всичките лични вещи като трофеи, бижута, дрехи и спортно оборудване, с изключение на  вратовръзките, пуловерите и чорапите, защото не виждам смисъл да му завещавам  нещо, което той така или иначе вече си е присвоил”.

Последното му желание по отношение на дъщеря му обаче е, разходите й за дрехи да не доведат кралство Монако до банкрут.

Известният илюзионист Хари Худини  много се интересувал от спиритизъм и често сам провеждал сеанси, за да контактува с майка си. Преди смъртта си обаче, пожелал всяка година  жена му да провежда сеанс, за да може да се свързва с нея.  Худини пожелал жена му да провежда сеансите в продължение на 10 години, винаги на Вси Светии. Той обаче така и не се появил.

Наполеон имал следното последно желание - Главата му да бъде обръсната, а косата -  раздадена на приятели.

Така учените се сдобили с материал за изследване на косата  му и откривали  следи от арсеник. Според някои теории, минералът се съдържал в стените на стаята на Бонапарт и именно това  го е убило. Друг смятат  обаче, че великият французин е бил отровен от англичаните.  

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...