.

23 април - Световен ден на книгата и авторското право

23 април е  определен  от ЮНЕСКО  за честване  на Световния ден на книгата и авторското право.  С празнуването на този ден в целия свят, организацията се стреми да насърчава четенето, издателската дейност и защитата на ин

23 април - Световен ден на книгата и авторското право
style="font-size: 9pt; font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0); background-color: transparent; font-weight: normal; font-style: normal; text-decoration: none; vertical-align: baseline;" id="internal-source-marker_0.4612622402930229">23 април е  определен  от ЮНЕСКО  за честване  на Световния ден на книгата и авторското право.  С празнуването на този ден в целия свят, организацията се стреми да насърчава четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

Тази дата не е избрана случайно. Това е датата на която са родени и починали  много бележити автори. Според Юлианския календар на 23 април 1564 г. е роден, а 54 години по-късно,  на 23 април 1616 година,   умира Уилям Шекспир. Според Грегорианския календар пък,  смъртта на Мигел де Сервантес и Инка Гарсиласо де ла Вега също е на тази дата. Тя съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо.

Това прави естествен избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целия свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Идеята за този празник  идва  от Каталуния, където на 23 април, денят  когато там се чества Св. Георги, традиционно се подарява книга.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...