.

Чувството за хумор в двойката

В опитите си   да разкрият разликите между мъжа и жената, учените стигнали и до чувството за хумор. Установено било, че мъжете се шегуват по-често, по-остроумно, а и по-удачно от жените.  От друга страна пък било установено, че жен

Чувството за хумор в двойката
id="internal-source-marker_0.6253878577313943" style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">В опитите си   да разкрият разликите между мъжа и жената, учените стигнали и до чувството за хумор. Установено било, че мъжете се шегуват по-често, по-остроумно, а и по-удачно от жените.  От друга страна пък било установено, че жените предпочитат да имат деца от мъже в чувство за хумор.

Психолозите от години изследват влиянието на тестостерона  върху поведението на човек. Така те установили, че хуморът  е произлязъл от агресията, която, на свой ред пък, се предизвиква от мъжките хормони.  Още Фройд  намира връзка между хумора и агресията.
Даже традиционно се смятало, че жена с чувство за хумор е грешка на природата.  От такива дами мъжете даже се страхували  и ги заобикаляли отдалеч.

Напоследък,  обаче,  нещата се променят. Остроумните жени вече са на мода. Проведено допитване сред англичани дори установило,  че  сред качествата, които мъжете най-много ценят в една жена,  чувството на хумор заема трето място - пред него са само вярността и дружелюбието. Външността и добрият секс  доста изостават в класацията.

Според психолозите това  е съвсем нормално, защото хуморът дава израз на емоциите и затова привлича. Учени дори са изследвали природата на смеха и са установили, че  най-силно се привързваме към човек, който е в състояние да ни разсмее. Според статистиката, там,  където чувството за хумор е в еднакво количество при  жената и мъжа, двойката има надежда за дълъг и  щастлив съвместен живот.

На Запад напоследък  дори са на мода курсове за девойки, които искат да оправят куцащото си чувство за хумор.  Има нещо важно - на дамите е трудно да се обясни, че чувството за хумор не значи, че трябва да се разсмиваш до  припадък непрекъснато.  Напротив - това  е талант,  да се подхвърли фраза - кратка, иронична,  която, обаче, да прозвучи неочаквано и навреме.

Много е важно,  ако човек умее да се самоиронизира. Това качество е рядко срещано у жените. Сатирата, язвителността и сарказмът също са проявление на чувство за хумор, но емоцията е различна - обикновено зла. Шегата с такава емоционална окраска стои далече от дружелюбието.

Как оценяват в различните страни  проблемите в женския хумор? Британските мъже са убедени, че жените си нямат и представа какво представлява английският хумор.  Според тях,  и мъжете-чужденци  няма да разберат есенцията на шегата, която един англичанин адресира към друг.  Според европейската статистика, обаче,  именно британския хумор се смята за най-смешен в Европа.   И обратно,  най-несмешен  е  този на германците. Немският хумор трудно би могъл да с нарече изящен. 

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...