регистрация
вход в сайта
вход с FB
.

1 ноември - Ден на будителите

Една от най-светлите дати в българския календар е 1 ноември. На този ден  българският народ празнува Деня на народните будители.  Това е празникът, когато почитаме паметта на  българските  просветители, книжовници, революционе

1 ноември - Ден на будителите
id="internal-source-marker_0.33350516481836323" style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Една от най-светлите дати в българския календар е 1 ноември. На този ден  българският народ празнува Деня на народните будители.  Това е празникът, когато почитаме паметта на  българските  просветители, книжовници, революционери и свети будители на  възраждащия се национален дух.

В националния  ни пантеон  влизат много заслужили българи, оставили ярка следа в нашите съдбини,  държавност и духовност, в борбите за църковна и национална независимост, просветни и обществени дейци, класици в литературата и изкуствата.

За първи път Денят на будителите  се чества  през 1909 година в Пловдив, а по-късно и из цялата страна.  В периода от  1922 до 1945 година  този ден на спомен и признателност  е честван официално като общонационален празник. И макар,  че след това е забранен от комунистическия режим, има градове  в страната, където той все пак се е  отбелязвал. Такъв град е Пирдоп. На този ден учениците в града изработвали фенерчета с изрязани на тях букви от азбуката и така преминавали  като шествие през града...

Честването на 1 ноември става отново  официално и общонационално  с поправка в Кодекса на труда през 1992 година.  Инициативата за възраждането на празника е на покойния днес писател  Петър  Константинов, председател на патриотичното сдружение ‘Мати Болгария’.   Първи ноември официално е  обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Едни от най-известните народни будители са  Св.Св. Кирил и Методий, Св. Иван Рилски, Григорий Цамблак,  Владислав Граматик, Паисий  Хилендарски, Неофит Бозвели, Неофит, Рилски, Иван Селимински,  двамата братя Димитър и Константин Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Петър Берон, Васил Априлов,  Иван Вазов и още  много, много известни българи.

Да е  честит празникът на  всички българи!
Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...