.

21 ноември - Въведение Богородично и Ден на християнското семейство

На 21 ноември  църквата  чества празника Въведение Богородично и Денят на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.    Семейното ходене на църква на този ден символизира  влизането на тр

21 ноември - Въведение Богородично и Ден на християнското семейство
style="font-size:12px;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;" id="internal-source-marker_0.32795971594825835">На 21 ноември  църквата  чества празника Въведение Богородично и Денят на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.    Семейното ходене на църква на този ден символизира  влизането на тригодишната Мария в храма и   напомня на родителите за духовните  им задължение към децата им.

Родителите на  Светата Дева - Йоаким и Анна, изпълнили обещанието си, дадено пред Бога, и оставили дъщеря си в храма - да служи на Господа и да се подготвя за великото си предназначение  на Божия майка.

Според преданието Богородица била обречена от родителите се на Бога още преди рождението й. А щом навършила  три години, те я завели в Йерусалимския храм. Всички близки я съпроводили със запалени свещи през града до храма.  Първосвещеник Захария - баща на св. Йоан Кръстител, я посрещнал, благославяйки я.

Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички трябвало да напуснат храма и да се омъжат, Мария била дадена на престарелия си родственик Йосиф. Оттук нататък той трябвало да бди над нея.


На този ден се прави възпоминателно тържество и цялото Християнство празнува Въведение Богородично. Майките и бащите или учителите водят децата в църквата.
В миналото този ден се е чествал в много ограничен кръг - само с родителите и ония от децата им, които не са женени.  Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, те чествали празника и здравата връзка помежду си.

Масата се оставяла неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...