.

Игнажден - празник, свързан с много поверия и обичаи

Ралица Солакова
Игнажден - празник, свързан с много поверия и обичаи

Днес е Игнажден и има доста поверия, свързани с този ден.

Ако срещнете ром, това означава, че щастието ще е ваш спътник през следващите 365 дни. Лоша поличба е, ако срещнете поп. Ако това ви се случи, седнете някъде и изчакайте да мине поне 1 час, преди да продължите натам, накъдето сте тръгнали.

Ако на днешния ден срещнете човек, който има белег по рождение, някой, който не познава баща си, магьосница, нарушил закона родител, мъртвороден, който е жив, благодарение на уменията на акушерката, то ще предизвикате съдбата. Едно време такива хора не са излизали на Игнажден, защото са знаели каква лошо поличба носят. Ако в дома ви дойде бременна жена или с малки деца, то това означава, че животът ви ще бъде като по мед и масло. Хубаво е, ако пътят ви пресече лисица.

На 20 декември се правят много ритуали - коли се прасето и се месят колачета за всеки член на семейството. Първата шипка от тестоте се изсушава за лек - помага за болки в сърцето и стомаха. Хубаво е да се запази квас, който да се изсуши на вятър и после с него да се меси пита, в която да бъдат поставени лековити билки. По този начин жените привличат своите мъже, а момите - подходящите ергени.

На днешния ден момите гадаят за кой младеж ще се омъжат. Те излизат рано сутринта край дръвника, посипват се с ечемичине зърна и казват "Който ми е на късмет, да дойде нощно време и да го жънем заедно". След това момата взема тресчица в едната си ръка, а в другата поставя ечемик. Ако броят на тресчиците е четен, то през идната година няма да има сватба, но ако е нечетен, момата ще мине под венчилото. Зрънцата се поставят под възглавницата и преди да заспи девойката трябва да повтори три пъти заклинанието и който младеж сънува, за него ще се омъжи.

Днес човек не трябва да иска, нито да дава заем. Който излезе от дома, не трябва да се връща с празни ръце. Не трябва нищо да се изнася от къщата, за да не излезе берекетът.

За старите българи Игнажден е бил един от най-важните празници. Огънят, който палели, символично привличал слънцето.

На този ден се ядат постни ястия, но без боб, за да няма градушки през годината. Хубаво е на трапезата да има сарми, царевица, картофи с праз, орехи, мед, варено жито.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...