.

Честит Световен ден на съня! Лека нощ! :)

Честит Световен ден на съня! Лека нощ! :)
Снимка: sxc.hu

Днес е много важен празник за всички хора, които обичат да си поспиват. От 2002 година насам на 14-ти март честваме Световния ден на съня по инициатива на Световната здравна организация.

 

Съвременните хора водят забързан и натоварен начин на живот и затова днешният ден придобива все по-голямо значение. Хората нямат време да спят и поради това често си навличат излишни проблеми със здравето. Организмът ни има нужда от достатъчно сън, за да функционира нормално. Разбира се, всеки човек е индивидуален, затова някои се наспиват за 8 часа, други за 6, а трети имат нужда да почиват по-дълго време. Тийнейджърите имат нужда от близо 10 часа сън, докато при хората над 60-годишна възраст са достатъчни около 6 часа. Младите хора между 18 и 24-годишна възраст, които спят малко, се справят доста по-зле с ежедневните си задачи в сравнение с възрастните.

 

40% от населението на земята има проблеми със съня, като най-засегнати са хората в активна възраст. Световният ден на съня има за цел да популялизира важността на съня и да се обърне внимание на наболелия проблем с недоспиването. Вече голяма част и от подрастващите имат проблеми със съня, а за тях той е от изключително важно значение. Когато спим, организмът ни си почива, стимулира се обмяната на веществата, засилва се паметта и се подпомага отслабването. Днес е подходящ ден да се замислим сериозно върху начина на живот, който водим и да намерим време за повече сън, ако често си недоспиваме.

 

Малко интересни факти, свързани със съня, предоставени от www.achooallergy.com :

 

Най-дългият документиран сън е с продължителност 18 дни 21 часа и 40 минути. Рекордьорът е имал редица проблеми със здравето – халюцинации, намалено зрение, проблеми с говора и пристъпи на параноя.

 

Хората спят близо 3 часа по-малко от останалите примати, които прекарват в сън около 10 часа.

 

Някои хора подремват с отворени очи, без дори да осъзнават, че спят. Преди учените са мислели, че сънищата са ставали по време на фазата на бързо движени на очите – БДО. После установили, че сънищата има и в другите фази на съня. Сънищата от БДО имат сложни сценарии, които често не се разбират от сънуващия, докато сънищата в другите фази са прости и повторяеми. Хората хъркат, само когато не са във фаза БДО.

 

Ако човек не се движи достатъчно през деня, той си наваксва с движенията нощно време, докато спи.

 

Министерството на отбраната във Великобритания е променило настройките на биологичния часовник на войниците с помощта на оптични фибри, вградени в специални очила, които прожектирали кръг от ярка бяла светлина около ръба на ретината на очите на военните. По този начин те били будни 36 часа, като в същото време имали усещането, че са станали току-що. За пръв път това се изпробвало от американските пилоти по време на бомбардировките в Сърбия.

 

 

Три от най-големите катастрофи на 20-ти век са се случили поради липса на сън – петролният разлив в Аляска от танкера „Ексон Валдес“ през 1989 година, катастрофата със совалката „Чалънджър“ и аварията в Чернобил.

 

Ако човек спи 5 часа по-малко, отколкото му е необходимо и консумира три алкохолни питиета, то техният ефект върху организма му ще бъде същият, ако изпие 6 питиета, след като се е наспал. Затова, когато човек е недоспал се напива значително по-бързо.

 

Представителките на нежния пол имат нужда от един час повече сън от мъжете и ако не спят повече са склонни да изпадат в депресивни състояния.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...