.

Вече има лек и за шопинг маниаците

Вече има лек и за шопинг маниаците
Снимка: Reuters

Американски учени откриха, че лекарство за болестта на Алцхаймер действа успешно и за предотвратявамне на безразборно пазаруване, пише в. "Daily Mail".

 

Според изследването този проблем е по-често срещан при жените, като те съставляват 80 % от случаите. Шопинг маниаците не могат да устоят на изкушението да пазаруват, правят безсмислени и ненужни полупки, без да се съобразяват с бюджета си.

 


 

Психиатрите от университета в Минесота (САЩ) тествали лекарството „Мемантин“ върху зависими от безразборното пазаруване, а резултатът бил впечатляващ. Този медикамент се използва за лечение на хора, страдащи от тежка форма на болестта на Алцхамер.

 

В продължение на осем седмици лекарството било приемано от шопинг маниаци и крайният резултат от изследването показал, че те значително намалили времето си на пазаруване и похарчените средства. Симптомите, които са характерни за безразборното пазаруване били намалени наполовина. 

 

В изследването на американските изследователи участвали доброволци на възраст между 19 и 59 години, които страдали от мания за пазаруване. Всички те били със средни годишни доходи. Харчели около 61 % от средствата си, като прахосаните пари били предимно за дрехи.

 

Медикаментът “Мемантин“ се отразил много добре на всеки един от участниците в изследването. Той е познат и под друго търговско наименование - Ebixa и въздейства върху  мозъчното вещество глутамат, което лекарите свързват с  развитието на деменция, но и на други психически отклонения,  като обсесивно-компулсивното разстройство.

 

(БТА)


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...