.

Барак Обама – личност на 2012 година

Барак Обама – личност на 2012 година
Снимка: Reuters

Американският президент Барак Обама бе обявен за личност на 2012 година от редакторите на списание “Time”. Държавният глава оглавява за втори път престижната класация. За първи път той бе избран за личност на годината през 2008 г., когато се превърна в първия чернокож президент на САЩ.

 

 

Барак Обама е единственият държавен глава, след Франклин Делано Рузвелт, печелил повече от 50% от вота на гласоподавателите в две поредни изборни кампании. Припомняме, че тази година чернокожият президент бе преизбран, въпреки тежката икономическа ситуация, обхванала страната, и безработицата, надхвърляща 7,5%.

 

Подгласничка на Обама в класацията на сп. “Time” тази година е 14-годишната пакистанска ученичка Малала Юсафзай, ранена почти смъртоносно от талибаните заради участието ѝ като активист в редица кампании, подкрепящи правото на жените за достъп до образование.

 

Челната петица на престижния списък се допълва от новия изпълнителен директор на “Apple” Тим Кук, пост-революционния президент на Египет Мохамед Мурси и атомния физик Фабиола Джаноти.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...