.

Какви любопитни факти се крият около пътуването със самолет?

Какви любопитни факти се крият около пътуването със самолет?
Снимка: Dreamstime

В последно време на пазара се появиха доста нискотарифни авиокомпании и това направи пътуването със самолет достъпна за повече хора. Определено това е най-бързият и приятен начин за придвижване от едно място към друго. Но като всяко нещо и това си има своите тайни, които ревностно се крият от авиокомпаниите.

 

Вижте няколко любопитни неща, които не всеки знае:

 

Хората, които пътуват редовно, сигурно са наясно с факта, че повечето пъти цените на самолетните билети варират в зависимост от деня. Статистиката сочи, че повечето хора използват уикендите за отдих или за да видят семейството си, което живее далеч от тях и именно поради тази причина в тези дни самолетните билети са по-скъпи. Същото важни и за празници като Великден, Коледа и т.н. Ако искате да спестите пари, купете си самолетен билет за вторник или сряда. Тогава те са най-евтини, защото повечето авиокомпании обявяват актуални цени на билетите в началото на седмицата.

 

 

Сигурно смятате, че мястото в самолета не е от голямо значение, но това не е така. Когато пилотът издигне или спусне носа на летателния апарат, амплитудата на движение се усеща най-силно в двата края на корпуса. Затова, ако имате проблеми със стомаха или лесно ви става лошо, изберете си място в средната част, близо до крилата. Там движението се усещат най-плавно в сравнение с опашката и носа.

 

Повечето авиокомпании нямат време да почистват основно самолета след всеки полет. Единственото, което правят, е да изхвърлят боклуците, останалите от пътниците. Затова бъдете внимателни, защото самолетите не са особено чисти и рискувате да се заразите, а ако отивате на почивка, това определено не е най-подходящият момент. Носете си мокри кърпички, с които предварително да почистите облегалките за ръце и масичката за хранене, преди да ги ползвате.

 

Интересен е фактът, че в някои самолети липсва ред 13. Причината е, че има хора, които се суеверни и са склонни да изпаднат в паника, ако билетите им са точно за този ред. Затова някои авиокомпании просто са решили да го премахнат.

 

По време на дългите полети се предлага ядене. Хубаво е да имате предвид, че самолетните компании не държат на качеството на храната. Тя е прясна, вкусна, но не е нищо особено, защото в крайна сметка самолетът е средство за транспортиране, а не ресторант и високото качество на храната не е сред приоритетите на компанията. Затова, ако сте от хората, които обичат често да хапват и държат да им е вкусно, носете си нещо със себе си. Не бива да забравяте, че течности на самолета НЕ се допускат, освен ако не сте си ги купили, след като сте преминали през проверка.

 

Обикновено пилотите са двама на брой – главният и помощник – пилотът. Когато полетът трае над 8 часа, пилотите са трима. Повечето хора си мислят, че главният пилот задължително трябва да бъде по-възрастен от помощник – пилота, но това не е вярно. Въпросът е кой колко опит има и колко е компетентен. Също така пилотите НЕ консумират еднаква храна. По този начин те се предпазват от натравяне или прилошаване от определен продукт.

 

Снимка: sxc.hu

 

Пътуването със самолет определено е приятно изживяване, стига да не изпитвате панически страх от високо. Статистиката показва, че това е най-сигурният начин за придвижване, така че няма от какво да се страхувате.

 

 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...