.

Честит Ден на Европа!

Честит Ден на Европа!
Снимка: sxc.hu

На 9 май 1950 година френският министър на външните работи Робер Шуман призовава Германия, Франция и другите европейски държави да обединят производството си на въглища и стомана и да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Неговото предложение остава в историята като Декларацията на Шуман и се приема за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

 

Робер Шуман твърди, че „Европа няма да се създаде отведнъж, нито с един-единствен план. Тя ще бъде изградена, благодарение на конкретни стъпки, създаващи една действителна солидарност“.

 

Предложението от страна на Шуман се приема от Белгия, Германия, Люксембург, Холандия и Италия. През пролетта на 1951 година те подписват договор, с който учредяват първата европейска общност – Европейска общност за въглища и стомана /ЕВРАТОМ/.

 

34 години по-късно ръководителите на страните от Европейската общност решават 9 май да бъде честват като Ден на Европа. Този ден е символ на стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

 

9 май е повод за празнични изяви в много европейски държави. У нас Правителството на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент в България организират серия от събития.

 

Честит Ден на Европа, европейци!


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
RedArmy
преди 10 години
0
2
!
Отговори
100 пъти ми трихте коментара и накрая, след 2 седмици, го написах. И пак ще го напиша ако го изтриете. Смърт на фашизма!
RedArmy
преди 10 години
0
2
!
Отговори
УМРЕТЕ ***! 9 май е Ден на Победата!
OoVasKoO
преди 10 години
1
9
!
Отговори
Днес преди всичко е деня на победата на Русия над Германия. Деня на победата! Но не, ние трябва да се подмазваме на запада, както винаги...
Страница 1 от 1