.

Ако искате да спите повече, боядисайте спалнята си в синьо

Ако искате да спите повече, боядисайте спалнята си в синьо
Снимка: sxc.hu

Често ли ви се случва да се въртите дълго време в леглото и да не можете да заспите преди малките часове на нощта? Страдате ли от липса на достатъчно сън и умора през целия ден? Причината за това може да се крие в... цвета на спалнята ви, пише в. “Daily Mail”, позовавайки се на резултатите от скорошно проучване.

 

Отдавна е известно, че различните цветове влияят по различен начин на мозъка и нервната система на хората. Някои успокояват, докато други имат точно обратния ефект – възбуждащ. Ето защо цветовата схема, избрана за спалнята, оказва съществено въздействие върху качеството на съня.

 

 

Проучване, осъществено сред 2000 британски домакинства, показва, че цветът, който осигурява най-продължителен сън, е синият. Хората, притежаващи спални със сини стени, прекарват в спане средно около 7 часа и 52 минути на нощ. Причините за това са няколко – този цвят има успокояващ и релаксиращ ефект и освен това води до забавяне на сърдечната честота и намаляване на кръвното налягане.

 

С подобни свойства са също жълтото и зеленото. Средната продължителност на съня на хората, спящи в спални, чиито стени са боядисани в тези цветова, е съответно 7 часа и 40 минути и 7 часа и 36 минути. Жълтото и зеленото гарантират чувство за спокойствие и положителни емоции.

 

Що се отнася до цветовете, които ни лишават от продължителен и добър сън, начело място на класацията е лилавият. Той стимулира ума и нервната система и прави заспиването много по-трудно. Хората, спящи в стаи с лилави стени, прекарват в спане едва 5 часа и 56 минути на нощ.

 

Негативен ефект върху съня оказват също кафявото и сивото, считани за тъжни и депресиращи. Средната продължителност на съня на хората, чиито спални с кафяви и сиви стени, е съответно 6 часа и 5 минути и 6 часа и 12 минути.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
Renesme Cullen
преди 10 години
0
3
!
Отговори
Мхм, само дето стаята ми е синьо-жълта (с уж успокояващи цветове), а едвам заспивам нощем.... Дори страдам от сърцебиене и високо кръвно (а уж водят до забавяне на сърдечната честота и намаляване на кръвното налягане). :D
sweetycherry33
преди 10 години
1
4
!
Отговори
о да определено ще боядисам леглото си синьо как ще сменям чаршафите ..
Страница 1 от 1