.

Откъде произлизат странните и забавни имена на българските села?

Откъде произлизат странните и забавни имена на българските села?
Снимка: Dreamstime

В България има доста градове и села с интересни имена. Запитвали ли сте се откъде произлизат те? Някои от тях звучат наистина доста странно и дори комично. Голяма част от имената идват от животни, растения, природни даденост, водни източници и други.

 

 

В Ловешка област има благоприятни природни условия и голяма част от имената в околността са свързани с природата. Произлизащи от природни дадености са селата Дълбок дол, Пресяка и Пещерна. Села, наречени на водни източници, са Черни Осъм, Бели Осъм, Зла река, Голям извор, Черни вит и Златна Панега, на животни – Рибарица, Врабево, Горен Бивол, Долен Бивол, Соколово, а на растения – Голяма Брестница, Малка Брестница, Брестово, Лешница, Орешак, Сливек, Лесидрен и Помашка Лешница.

 

Има и имена на села, които идват от известни личности – село Гложен носи името на киевския княз Георги Глож, Александрово е кръстено на цар Освободител Александър Втори, Скобелево – на генерал Скобелев.

 

Името на село Деветаки означава девет аки или девет части, на които е било разделено. Село Орешак носи това име заради ореховите дървета там. В село Баховица е намерена статуя на бога на виното Бакхус и оттам идва името на населеното място.

 

Имената на селата и градовете са се сменяли през вековете, но всяко наименование съдържа част от историята на страната ни.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...