.

Кои мазни храни са полезни? [част първа]

Кои мазни храни са полезни? [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Свикнали сме да свързваме мазните храни с излишните килограми. Когато чуем думата „мазнини” си представяме олио и маргарин, хамбургери и всякакъв джънк фууд. Разбира се, че тези храни не са здравословни и колкото повече ги избягваме, толкова по-добре. Все пак, не всички мазнини са вредни. Навярно си чувал/а за омега-3 мастни киселини. Те са изключително полезни и здравословни. Има и други полезни мазнини, за които ще ти разкажем повече. Сега ще ти посочим и мазните храни, които са полезни.

 

Риба. Някои риби са мазни, други – не. Сьомгата, скумрията, херингата, пастървата, сардините и риба тон са много полезни, защото са мазни риби. Те съдържат много омега-3 мастни киселини, които са изключително полезни за здравето на човека. Спомагат работата на мозъка. Според специалисти, оптималната доза риба е два пъти седмично. Мазните риби не са подходящи за пържене, затова опитай печена или на скара.

 

Авокадо. Авокадото не е типичен плод за българите, защото не расте по нашите земи. Ако си свикал/а с ябълки, череши, грозде и куп други вкусни плодове, авокадото е доста екзотично на вкус. То е и калорично, затова не бива да се прекалява с него. Интересно е, че то съдържа много полезни мазнини, които помагат на тялото да абсорбира хранителните вещества, които приемаш с храната си. Половин авокадо съдържа около 115-160 калории. Авокадото не е подходящо да се яде самостоятелно. Опитай да го сложиш в сандвича си или да го направиш на гуакамоле.

 

 

Семки. Тиквените и слънчогледовите семки, както и сусамените семена са полезни. Те съдържат „добри” мазнини и могат да понижат холестерола. Всъщност мазнините, които приемаме от растенията са по-полезни от някои животински мазнини. Най-вредни са трансмазнините, които са изкуствено създадени и са причина за много заболявания. Слънчогледовите семки са полезни, но внимавай със слънчогледовото олио. Често пъти то е некачествено, а за производството му са използвани вредни химикали.

 

Ядки. От лешниците до орехите, всички ядки са полезни за сърцето. Орехите съдържат омега-3 мастни киселини. Дори когато си на диета, не бива да се лишаваш от ядки и здравословни мазнини, за да не нарушиш нормалното функциониране на организма си. Можеш да хапваш шепа ядки между храненията, когато изпитваш глад, но още не е време за хранене. Все пак не прекалявай, защото дори полезни мазнините са мазнини и ако хапваш много можеш да качиш килограми.

 

Зехтин. Забрави за слънчогледовото олио, когато готвиш, пробвай да го заместиш със зехтин. Без значение дали готвиш любимото си ястие или подправяш салатата си, най-добрата идея е да ползваш зехтин. Той е изключително полезен за организма. Има зехтин, който е специален за готвене – той има подходяща обработка и издържа на високи температури, става за печене и пържене. Зехтинът „екстра върджин” е подходящ за салати и подправяне на готови ястия. С него не бива да се готви. Той е много полезен, защото е студено пресован и е запазил всички полезни вещества в себе си.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...