.

Какво трябва да знаеш, преди да си вземеш котка? [част втора]

Какво трябва да знаеш, преди да си вземеш котка? [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Много е хубаво да имаш домашен любимец, който да обичаш и да му се радваш всеки ден. Така се учиш и на грижа и отдаденост към същество, което не може да се оправи само и ти трябва да полагаш постоянни грижи за него. Днес ще си поговорим за котките. Ако искаш да си вземеш коте, има някои неща, които трябва да знаеш.

 

Котешка тоалетна. Тя е много важна за котките, защото те са свикнали да ходят до тоалетна върху пясък или почва. Сложи тоалетната в някой по-усамотен кът, където котето да се чувства спокойно. Има котешки тоалетни, които съдържат пясък, вестници, дърво и други материали. Важното е да научиш котето да ходи там. Някои котешки тоалетни са твърде високи и когато котетата са малки им е трудно да достигат до тях. Когато котето е още бебе, вземи някоя по-ниска тоалетна, за да може да я ползва без проблеми.

 

Легло. Котките спят повече от 16 часа дневно, а малките котенца дори повече. Вероятно ти много обичаш да гушкаш домашния си любимец, но котката би искала да има самостоятелно място, на което да спи. Тя сама може да си избере място, на което да спи като например в твоето легло, на стола ти или на друго място. Но особено ако имаш и куче, трябва да осигуриш място, на което котето да се чувства спокойно и да може да спи.

 

 

Игри. Трябва да обръщаш внимание на котето, да прекарваш време с него и да си играете. Особено когато е малко, то ще има нужда да се забавлява и да си играе. Трябва да го научиш на някои неща, а игрите развиват координацията. Ако виждаш, че котето иска да си точи зъбите и ноктите, трябва да му дадеш нещо, което да може да хапе и да драска. Никога не използвай ръцете си като играчка. Това може да бъде опасно, защото котето ще свикне, че ръцете са играчки и така лесно може да нарани някого, дори теб.

 

Обезопасяване. Когато котето е малко, то ще иска да опознае новия си дом и света около него. Това пътешествие може да е опасно за него. Дори да изглежда, че си играе, внимавай с всякакви неща в дома ти, които то може да погълне, сдъвче или да счупи и да се пореже. Скрий всякакви лекарства, които то може да намери и да изяде.

 

Правила. Когато си вземеш коте, трябва да знаеш, че то няма да е научено на нищо. Ти сам/а трябва да го обучиш на правилата вкъщи. Например, ако не искаш да закача пердетата у вас, дай ѝ специално направено за нея местенце, където да може да си точи ноктите и да се катери.

 

Храни, които могат да са опасни. Някои напитки като алкохол, кафе и чай, могат сериозно да навредят на котето ти. За да го предпазиш от отравяне избягвай чесъна и лука, защото те предизвикват анемия при котките, дори в малки количества. Ако смяташ, че котката ти може да е изяла нещо, което да е опасно за нея, веднага се консултирай с ветеринар.

 

Ваксини и обезпаразитяване. Много е важно да се грижиш за здравето на котето. Трябва да го ваксинираш и да му даваш медикаменти срещу вътрешни и външни паразити. Консултирай се с лекар кога се слагат ваксините и колко често се дават медикаменти за паразити.

 

Първата част от статията четете тук:


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...