.

Какви странни Великденски традиции има по света?

Какви странни Великденски традиции има по света?
Снимка: freedigitalphotos.net

Наближава най-големият празник за православните християни, а именно – Великден. В православното християнство Възкресението на Христос се смята за по-голям празник, докато при католиците и протестантите това е Коледа. Но сега няма да говорим за историята на празника и за старите традиции, колкото за една по-забавна част. Сега ще ти разкажем какви странни обичаи имат хората по света, когато празнуват Възкресение.

 

Първата странна традиция е от Австралия. Сигурно знаеш, че за католиците и протестантите, Великденският заек носи яйцата и е символ на Възкресение. Всъщност в Австралия няма Великденски зайци, защото те не са на почит там. Те унищожават реколтата и не са особено харесвани от австралийците. Символ на Великден в Австралия е животинче, наречено билби или иначе Обикновен торбест бандикут. Това е малко животно с дълги уши и носле. В Австралия се продават малки билбита, символ на празника.

 

Във Франция Великденските зайци са на почит и са част от традициите, свързани с Възкресение. Но освен зайците, във Франция се продават и шоколадови камбанки. Те са изключително интересни, защото се изработват ръчно.

 

В Испания се правят процесии. Това е една доста стара традиция, която датира от 17-и век. Има ясно маркиран маршрут, по който процесията минава. Тя представлява шествие, като хората трябва да са облечени в черни роби с качулки. В началото на шествието се издигат фигури на Исус. Процесията продължава понякога и по 10-12 часа. В днешно време процесии има основно в южните части на Испания, а хората не винаги са облечени както традицията повелява.

 

 

В Корфу, Гърция, на първия ден от Великден хората хвърлят от терасите си керамични изделия, защото вярват, че това носи късмет и ще бъдат късметлии до края на годината. Обичаят има езически произход. Чупенето на керамични предмети символизира идването на пролетта и на новата реколта.

 

Странна традиция имат и на Филипините, където на Разпети петък разиграват Разпятието. Мъжете носят на гърбовете си дървени кръстове и ходят до върхове на различни хълмове. Друг странен филипински обичай е родителите да дърпат косите на малките деца. Вярват, че това помага да пораснат живи и здрави.

 

Необичайно е и какво правят мъжете в Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Там имат обичай в понеделника след Великден мъжете да пръскат жените с вода или парфюм и да ги пляскат с пръчица, на която има панделка. Те вярват, че по този начин жените им ще бъдат здрави и красиви до следващия Великден.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...