.

На колко години е най-старият сперматозоид в света?

На колко години е най-старият сперматозоид в света?
Снимка: Dreamstime

Наскоро учени от Австралия открили най-старите фосилизирани сперматозоиди, които били на ракоподобни същества, живеели преди 17 000 000 години, съобщи Франс прес.

 

Откритието било направено в Ривърслий в северната част на щата Куинсланд. Учените намерили сперматозоидите в половите органи на древни остракоди – това са ракообразни същества, които са живели в сладките води на пещерите.

 

 

Специалистите работят в Ривърслий от 35 години, но за пръв път откриват толкова добре запазени фосилизирани сперматозоиди. Те са с размери около 1.3 милиметра. Малките остракоди живеели в пещера, в която имало голямо количество екскременти от прилепи. Тези отпадъци покачили количествата фосфор във водната среда, което помогнало за фосилизирането на меките тъкани на древните остракоди.

 

Спермотозоидът се състои от глава, шийка, свързваща част и опашка. Човешкият сперматозоид е открит през 1677 година от студента Антон ван Левенхук. Размерът, формата и строежът на сперматозоидите зависят от видовата принадлежност на организмите. Тези на рака например имат три заострени израстъка, които пробиват повърхностната обвивка на яйцето и така здраво закрепват сперматозоида за него. В същото време междинната част се развива като пружинка и избутва ядрото на сперматозоида в яйцето.

 

Дължината на сперматозоида зависи от вида на животното, а не от неговия размер. Тези на кита са дълги 41μm, а на тритона достигат 500μm. Дължината на човешките сперматозоиди варира между 52μm и 62μm.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...