.

Няколко съвета при избора на куче

Няколко съвета при избора на куче
Снимка: freedigitalphotos.net

Тази статия е насочена към любителите на животните и по-специално на кучетата. Почти всяко дете иска да има кученце, а ако родителите му не позволят, тази мечта понякога се сбъдва, когато сме тийнейджъри, защото вече можем да помагаме с грижите. Трябва да знаете, че кучето е отговорност и ако мислите, че след няколко месеца ще ви омръзне, по-добре не си взимайте животинка. Сега ще ви дадем някои съвети при избора на порода, подготовка на дома и ще споменем някои алтернативни възможности, ако нямате финанси.

 

Помислете си можете ли да се грижите за домашен любимец. Кучето изисква ежедневни разходки, ако не можете да ги осигурявате, най-добре е да не мъчите животното. Помислете си дали не е по-добре да си вземете котка, защото тя е по-самостоятелна.

 

Пространство. Това трябва да съобразите с породата, която сте избрали. Ако искате голямо куче, трябва да имате голям дом, за да не се чувства то като в затвор. За малките породи е по-лесно.

 

Финанси. Кучето трябва да се храни здравословно. Някои породи са капризни към храна, други често боледуват или пък изискват много грижи за козината (ако е дългокосместо). Не бива да подценявате тези нужди на вашето кученце, защото то трябва да расте здраво и да се грижите за него. Когато е болно, трябва да го водите на лекар, а консултациите с ветеринар не са евтини. Винаги трябва да имате предвид, когато пътувате, дали наблизо ще има ветеринар.

 

 

Кученцето не може да стои само. Не може да заминете за ден-два и да оставите кученцето само. Трябва да го взимате с вас или да го оставите при близки хора, за които сте сигурни, че могат да се грижат за животното.

 

 

Породи. Някои породи са по-капризни от други. Когато търсите кученце, не гледайте само външния вид. Потърсете повече информация за характера и грижите, които трябва да полагате за домашния любимец. Проучете развъдници, потърсете информация за тях.

 

Помислете за другите членове на семейството. Някои породи не могат да съжителстват добре с малки деца или възрастни хора. Помислете дали кучето, което сте си харесали е удачно, ако имате по-малък брат или сестра, както и възрастен баба или дядо.

 

Някои породи са скъпи, достигат и над 1000 лв. Винаги може да намерите и по-евтини кученца. Не забравяйте, че може и да си осиновите куче от приют. То няма да ви обича по-малко, защото не е породисто. Така ще спасите едно животинче от ужасните условия в приютите или от смърт, която го грози, ако е на улицата.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...