.

Какво трябва да направим, за да се предпазим от бури и мълнии?

Какво трябва да направим, за да се предпазим от бури и мълнии?
Снимка: thinkstockphotos.com

В последните няколко седмици в България има доста бури, като някои от тях водят до наводнения и други щети. Когато човек излиза навън в лошо време, той поема риск за здравето и живота си. Доказано е, че вероятността да ни порази мълния е 1 на 1.000.000, но все пак съществува такава възможност и трябва да знаем как да я избегнем.

 

Вижте няколко съвета, които определено ще ви бъдат от полза:

 

1. Ако смятате да излизате навън за дълъг период от време – пикник сред природата, разходка в планината, риболов и т.н., информирайте се предварително какво ще бъде времето и избягвайте места, където се очакват бури и мълнии.

 

2. Придържайте се стриктно към правилото „30-30“. То се състои в това да преброите преминалите секунди, след като видите светкавица или чуете гръм. Ако е по-малко от половин минута, незабавно потърсете място, където да се скриете.

 

3. При заплаха от мълнии, в никакъв случай не излизайте на открито. Ако сте навън с автомобила си и няма как да се придвижите на безопасно място, останете в него, той ще ви пази.

 

4. Ако сте сред природата, не оставяйте на открити полета и самотни дървета. Ако гората е далеч и нямате особен избор къде да се скриете, но наблизо има дърво, доближете се на метър от него и застанете със събрани крака, прилепени към гръдния и не докосвайте земята с ръце.

 

5. Потърсете пещери, те са изключително подходящи за подслон. Застанете на най-малко 3 метра от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни.

 

6. Ако сте с колело, веднага слезте и се отдалечете от него.

 

7. По време на пътуване задължително трябва да приберете антената на автомобила си.

 

8. Ако сте си у дома, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра и т.н.. Затворете прозорците и вратите и стойте далеч от чешми, балконски врати и прозорци.

 

9. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение и в никакъв случай не се хващайте за метални предмети. Изключете мобилния си телефон, освен ако не ви е жизненоважен /проверката на Facebook не е оправдание да рискувате здравето и живота си!/.

 

10. Ако почувствате изтръпване, веднага легнете на земята.

 

11. По време на буря в никакъв случай не бива да сте във водата, така че ако се намирате в морето или някое езеро/река, веднага излезте на сушата и си намерете подходящ подслон.

 

12. Ако някой около вас е поразен от мълния, трябва да му окажете първа помощ.


Човек, поразен от мълния. Снимка: bbc.co.uk

 

Кои места са подходящи за убежище при защита от мълнии?

 

- автомобили и други затворени превозни средства, които имат метални каросерии;

- метални контейнери;

- жилища и сгради с мълниезащитна система;

 

Кои места трябва да избягвате по време на буря?

 

- открити моторни превозни средства;

- сгради, които са отдалечени от други жилища;

- информационни или енергийни кули;

- палатки;

 

Къде трябва да бъдете изключително предпазливи?

 

- около самотни дървета и метални кули;

- на спортни терени и открити площадки;

- на места, намиращи се близо до електрически линии, животински изпражнения, релси, въздушни кабели и простори за дрехи;


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...