.

Защо имаме ниско самочувствие

Защо имаме ниско самочувствие
Снимка: Dreamstime

В днешно време все повече хора страдат от един и същ проблем — ниско самочувствие. Обществото и стандартите, които то проповядва успяват да прекършат всяка наченка на индивидуализъм и скоро осъзнаваме, че ако не сме част от тълпата, рискуваме да бъдем отхвърлени. Всичко това неминуемо се отразява на самочувствието ни и скоро свикваме с мисълта, че ние сме на по-ниско ниво от останалите. Не сме толкова красиви, успешни, забавни и всичко останало, а всъщност това е просто заблуда, която се дължи на нас самите. Ето някой от най-честите причини за ниско самочувствие:

 

 

Прекалено високи цели

 

Колкото и да вярваме в максимата, че човек трябва да си поставя наистина амбициозни и високи цели, понякога всичко това може да му изиграе лоша шега. Особено ако имаме сравнително малко самочувствие едно от най-неправилните решения, е да си поставим невъзможна цел, която да преследваме, тъй като поради природата на целта и нейната невъзможност, ние сами ще се обричаме на постоянен провал и незадоволителен резултат, което неминуемо ще се отрази на крехкото ни самочувствие. Бъдете амбициозни, но подхождайте и с не малка доза реализъм към бъдещите си цели.

 

Подценяване

 

Една от най-големите грешки, които повечето от нас правят, е подценяването на самите себе си. Ако вярваш, че си неспособен да извършиш нещо и да се справиш с дадена задача, то най-вероятно ще се окажеш прав. Не заради някакви суеверия и митични вярвания, а поради простата причина, че ти нямаш мотивация и желание да постигнеш успех. Хората, които се подценяват се предават, преди още да са започнали, от което само губят. Никога не подценявайте себе си, същото важи и с надценяването. Най-добре е да намерите златната среда, в която да осъзнае реалните си възможности, а това ще стане чрез опити, затова никога не се отказвайте, преди да сте започнали и опитали.

 

Самостоятелността

 

Маниерът всичко да се прави, без да се обърнеш за помощ (а също и да я отказваш на друг), също е вреден. Така се създава неравенство между силите в екипа, което бързо се превръща в огнище на конфликти. Увереността расте, когато се създаде обща атмосфера, в която за всеки е по-лесно да успее. Когато даваш, започваш да се чувстваш щастлив, да се уважаваш повече. И със сигурност, ще можеш да разчиташ на подкрепа.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...