.

Хамелеонът - екзотика и чар в един домашен любимец

Хамелеонът - екзотика и чар в един домашен любимец
Снимка: freedigitalphotos.net

Екзотичните домашни любимци са все по-масово явление сред отглеждащите животни. Змии, гущери, декоративни мишки или плъхове, тропически паяци или претенциозни аквариумни рибки – хобито и увлечението оправдава скъпите грижи. Едно такова екзотично животно, което става все по-предпочитан домашен любимец е хамелеонът.

 

Хамелеонът е вид гущер. Макар да не прилича на повечето си събратя, заради необикновения си външен вид – не се заблуждавайте. Влечугото може да се превърне в идеален компаньон, стига да сте подготвени за грижите и изискванията към правилното му отглеждане.

 

Хамелеоните мразят застоял въздух, който съпътства повечето стъклени аквариуми. Желателно е, поради тази причина, да отглеждате своя бъдещ питомец в метални, мрежести клетки. Съобразете бъдещия му дом с естествената среда, която животното обитава. В природата това са дърветата и високата растителност. Поставете терариума на секция или върху бюро, но в никакъв случай на пода. Позициониран ниско, терариумът ще бъде по-скоро стрес за животното, отколкото уютен дом, защото ще се чувства в постоянна заплаха. Оставен на високо, хамелеонът ще се чувства сигурен и ще променя маскировката си според интериора и светлината.

 

 

Хамелеоните се нуждаят от голямо количество зеленина, за да се чувстват сигурно. Докато някои  собственици осигуряват изкуствени растения, живите растения имат много преимущества, като на първо място поддържат влажността в терариума, нещо много важно за хамелеоните. Второ някои  хамелеони са всеядни, което означава, че може да ядат и част от листата на растенията в клетките си. Друг аспект на живите растения е, че те допринасят с голямо количество листна маса и обекти за катерене. Много е важно да се придържате към нетоксични растения, в случай че хамелеонът погълне част от растението.

 

Хамелеоните се нуждаят от ултравиолетова светлина, за да могат да синтезират витамин D, който помага за обмяната и образуването на калций в тялото. Освен ултравиолетово лъчение, трябва да се осигури и друг източник на светлина, като лампа с нажежаема жичка. Това се прави с цел отопление. Хамелеонът мени температурата на тялото си от 23 до 35 градуса, така че терариумът трябва да има както горещ, така и хладен кът.

 

Хамелеоните не разпознават стоящата вода като питейна. В резултат на това купичките с вода скоро ще се превърнат в източник на бактерии, за това те не са препоръчителни. Вместо това, хамелеоните трябва да се пръскат обилно с вода, по няколко пъти на ден. Някои хамелеони не започват да пият докато не бъдат добре напръскани. След „банята” си, започват да облизват устни и така се хидратират.

 

Разнообразната храна е важна за хамелеоните. Това помага за балансирането на тяхната диета и предотвратява отказването да се хранят. Отличен избор за храна са щурци, копринени буби, като за особени лакомства намират мухи, богомолки и други буболечки.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
K()|_iBrI
преди 9 години
0
0
!
Отговори
Тва да не четете мисли? От няколко дена ровичкам и чета за хамелеони и ся статия за хамелеони :Д
Simvola
преди 9 години
0
0
!
Отговори
Половинaтa от нaписaното a глупости !!!!
Страница 1 от 1