.

Защо е важно кучето ни да има здрави зъби

Защо е важно кучето ни да има здрави зъби
Снимка: thinkstockphotos.com

Поглеждали ли сте някога в устата на вашето куче? Ако не, трябва да погледнете! Редовният преглед на зъбите и венците е толкова важен, колкото и редовната ваксинация. Болестите на устата могат да причинят голяма болка и страдание на кучето. Повечето кучета над 3 годишна възраст страдат от някое заболяване в устната кухина. В разрез с това, проучванията показват, че много собственици оценяват зъбите на своето куче в „добро” или „идеално” състояние, често поради незнание какво трябва да търсят.

 

 

Както хората, кучетата също могат да имат орални здравословни проблеми, които варират от запазени млечни (бебешки) зъби до сериозно заболяване на венците. Кариесите (или разрушаването на зъбите) не са редки състояния при кучетата. Тъй като една здрава уста зависи от здравите зъби и венци, собствениците на домашни животни трябва да въведат подходяща ежедневна практика за орална грижа от ранна възраст, както и периодична практика да водят любимците си на медицински преглед при ветеринарния лекар (на всеки 6 месеца). Златният стандарт при оралната грижа за кучетата е ежедневно миене на зъбите. То трябва да започне още от ранна възраст, така че да се установи като навик за кучето. Добрата орална грижа включва и ежедневно даване на лакомства за зъбна хигиена, които отстраняват ефективно плаката от зъбите на кучето.

 

Възрастните кучета имат 42 зъба. Те не служат само за ядене. Зъбите са жизнено важни за много други задачи, като например носене на играчки, игра с приятели, дъвчене и водене на пълноценен живот. Зъбите са толкова важни за кучетата, колкото и ръцете за хората. Както при нас, и при кучетата зъбите растат два пъти през живота им. В ранните години, кученцата имат 28 млечни зъба. Първите от тях пробиват между втората и третата седмица от раждането на кученцето. До около дванайсетата седмица се появяват всички млечни зъби. Млечните зъби започват да се сменят с постоянни на около четиримесечна възраст. Повечето кучета вече имат пълен комплект постоянни зъби докато навършат 6-8 месечна възраст.

 

Пародонтитът е основният проблем, който може да се наблюдава в устата на кучето, и който обикновено се причинява от бактерии и възпаление като реакция на натрупващата се плака и зъбен камък. Натрупването на тази бактериална плака върху зъбите става, когато бактериите полепват върху зъбите и започват да образуват тънък слой върху тях. За няколко дни плаката започва да се калцира и втвърдява като зъбен камък. Зъбният камък и плаката дразнят венците и водят до състояние, познато като гингивит. Единственият ефективен начин да се предотврати заболяването е редовно да се отстранява плаката, всеки ден.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
FunkyPie
преди 9 години
0
0
!
Отговори
по същата причина заради която и ние трябва да имаме здрави зъби
papugai
преди 9 години
3
0
!
Отговори
Кучетата да му мислят, беззъбите ги правят на салам.
Страница 1 от 1