.

Учени откриха защо се прозяваме

Учени откриха защо се прозяваме
Снимка: memoryfoammattresszleeps.co.uk

Едно от най-заразните неща, които се предават от човек на човек са прозявките. Те се появяват толкова неочаквано и сякаш само мисълта, че някой се прозява ни кара и ние да направим същото. В някой случаи това може да се окаже доста засрамващо, тъй като всеобщото мнение, което има обществото за прозявките е, че те са признак на незаинтересованост или скука. Оказва се обаче, че всичко това е невярно и истинската причина за появата на тази реакция на тялото ни е съвсем друга.

 

 

За да достигнат до истината множество учени приемат предизвикателството да отделят част от ценното си време в изследване на този феномен, според тях, който ни кара да се прозяваме. Мнозина от тях са твърдо убеди, че не скуката и отегчеността са първопричината за появата му и поради тази причина не пестят усилия и време за изследвания. Всичко това обаче им се отплатило, тъй като намерили главната причина.

 

Според резултатите, които получили от изследванията си специалистите прозяването всъщност е защитна реакция на мозъка ни. Според изследването то е най-ефективния начин мозъкът да остане буден, когато е подложен на силен стрес и усилена работа. Хипотезата, до която са стигнали учените, е, че прозяването има изключително важна роля за мозъка ни, тъй като благодарение на него, той може да функционира нормално.

 

Учените смятат, че чрез прозяването се поддържа най-подходящата температура за работа на мозъка ни. Тъй като той е особено чувствителен към прегряване, неговите реакции се забавят, а паметта отслабва при минимална промяна на идеалната температура от 37 градуса по Целзий. Точно тогава организмът ни праща прозяването, чрез което да достигнем отново заветните 37 градуса.

 

"Стресът и умората могат да бъдат причина за покачване на температурата на мозъка. Прозяването помага за неговото охлаждане и правилно функциониране", казва Андрю Галъп от Щатския университет в Ню Йорк.

 

Любопитна подробност е, че авторите на изследването са установили сходство на проблема и при други представители от животинския свят. Именно това им е помогнало да стигнат до главните заключения от изследването, тъй като за експериментите си те използвали плъхове.

 

Изследването показало, че прозяването се предизвиква от бърза, но лека промяна в температурата на мозъка с около 0,1 градус по Целзий. Плъховете спрели да се прозяват, след като температурата се нормализирала.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...