.

Няколко нови начини за идентификация

Няколко нови начини за идентификация
Снимка: freedigitalphotos.net

Технологиите постоянно се развиват. В днешно време вече е много лесно да имаме каквато и да е техника, тя е достъпна и лесна за употреба. Така се разработват и различни технологии за разпознаване. Например, по летищата се използват биометрични данни като пръстови отпечатъци, а в някои паспорти се вграждат чипове, холограми. Какви са новите начини за идентификация?

 

Телесна миризма. Всеки индивид излъчва уникална и разпознаваема миризма. Затова учените се опитват да постигнат сензори с чувствителността на кучешкия нюх. От 2009 г. Техническият университет в Мадрид разработва технология за идентифициране чрез различните химически аромати. Главната цел на този биометричен проект е да се съчетаят ирисовото и пръстовото сканиране със специфичната телесна миризма на хората, за да се усъвършенства идентификацията и да се намалят възможностите за измами на граничните контролни пунктове. Испанските учени са установили, че сигурността на разпознаване по телесната миризма е над 85%. Технологията обаче е все още в процес на разработка.

 

 

Телефони. След като миналата година се разбра, че Агенцията за национална сигурност на САЩ събира и съхранява записите на телефоните на американските граждани, специалистът по компютърни науки от Станфордския университет Христо Божинов направи интересно откритие: сензорите на смартфоните са предеказуемо несъвършени. Божинов и неговият екип създадоха компютърна програма, с която може да се измерват и най-малките промени в акселерометрите и микрофоните на смартфоните. Програмата се използва успешно за копиране на повече от дузина устройства.

 

Почти по същото време инженери от Техническия университет в Дрезден разработиха метод за проследяване въз основа на констатациите, че всеки радиосигнал на мобилните телефони съдържа неизменни цифрови пръстови отпечатъци. Според тях тази съвременна технология може да помогне за откриване на престъпници, които изхвърлят SIM картите на телефоните си или използват предплатени телефони за еднократна употреба, които обикновено се проследяват трудно.

 

Структура на вените. С новото електронно устройство търговците вече могат да идентифицират клиентите си само с едно кратко сканиране на техните вени. След идентификацията устройството автоматично извършва плащането на касата. Когато клиентът сложи ръката си върху скенера на устройството, то веднага разпознава неговата уникална структура на вените. Компанията, която е създала BiyoWallet, има за цел да изгради мрежа с биометрични плащания, която няма да допуска измами и кражби на лични данни и ще защитава банковите сметки.

 

Сърдечен пулс. Канадската компания Bionym разработи специалната гривна Nymi за цифрова идентификация по сърдечната дейност. Технологията използва алгоритми за разчитане на графиките на електрокардиограмите, които са уникални за всеки индивид. След като гривната Nymi установи автентичността на ползвателя, тя подава чрез специално устройство цифровата информация към смартфони, компютри, автомобили и дори врати на хотелски стаи. Освен че замества ключове и карти, Nymi съдържа акселерометър и жироскоп, с които може да се програмират някои движения на ръцете, като отваряне на багажника на кола или превключване на телевизора.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...