.

Индийската пръчица - домашен любимец или скучно насекомо

Индийската пръчица - домашен любимец или скучно насекомо
Снимка: freedigitalphotos.net

Индийската пръчица е вид насекомо, което с формата на тялото си имитира суха клонка и по този начин се маскира перфектно в защита срещу животните, които биха я изяли и срещу тези представителите на фауната, които биха били нейна плячка. Все по-често тя става предпочитан домашен любимец и у нас, не само по света. Непретенциозните й изисквания към площ за обитаване или среда на живот я правят перфектен избор за хора със забързано ежедневие и заетост. Ако нямате как да разхождате куче или да се грижите за котка, индийската пръчица може да бъде една добра алтернатива за вас.

 

Географски зони на обитаване. Индийската пръчица обитава тропическите гори на южна Индия. В жизнената си среда предпочитат укритията на храстите, където прекарват голяма част от живота си и където успяват да се опазят от естествените си врагове, благодарение на маскировката си.
Външни особености и отличителни черти. Индийската пръчица е дървесно насекомо, безкрило, което в покой прилича на клонче със сиво-кафеникава или зеленикава окраска. Има червено оцветена вдлъбнатинка в основата на предното краче. На размер достига до 10см.

 


Предпочитания на насекомото към обитаваната площ. Тъй като са дървесен вид, при подбирането на терариум,трябва да се има предвид, че за насекомите е по-важна неговата височина, отколкото размера на дъното. Обемът му може да е от порядъка на 25-30 литра. Броят на насекомите също е от значение за обема на бъдещия им дом. Терариумът се покрива плътно с мрежест капак, в противен случай рискувате да превърнете питомците си в потенциални бегълци. Необходима е отоплителна лампа. Малките насекоми могат да се отглеждат в по-малки съдове, като например пластмасова кутия с мрежест капак. Субстратът, или материалът, с който ще покриете дъното на бъдещия им дом, може да е от торфен мъх или обикновена почва (без химикали,торове) с дебелина от 5 до 7см. Декорацията включва клонки, живи растения, където насекомите ще намират укритие и възможност да се катерят, както правят в жизнената си среда, а и ще имат място, където необезпокоявани ще линеят (ще сменяват хитиновата си обвивка и ще нарастват на големина).

 

Предпочитана температура за отглеждане на индийските пръчици. Тези насекоми се чувстват най-комфортно в границата 20-26 градуса. По-ниска температура може да бъде пагубна, да ги разболее и да предизвика преждевременната им смърт. По-високата ще предизвика същото, но в следствие на други въздействия.

 

Влажността на въздуха трябва да бъде между 75-80 процента. Пулверизира се веднъж на ден. Тоест може да свършите всички грижи по отглеждането и комфорта на домашните си любимци преди училище или излизане от вкъщи за цял ден. През това време, питомците ви ще се чувстват добре и ще извършват нормалните си жизнени нужди.


Храната на индийските пръчици. Няма подбор на храната за малките и възрастните. Хранят се с листа от малина, липа, бръшлян, глог, роза, къпина, люляк, традесканция, птичи дрян, маруля - все растения, до които имате лесен достъп. Животинките не изискват сложни или скъпо струващи храни, което ги прави лесни и приятни за отглеждане.


Размножаване при индийските пръчици. Те се размножават чрез партеногенезис (женските снасят яйца без да са оплодени от мъжките). Отлагат до 3 яйца на ден в субстрата (терариумната покривка). Нимфите се излюпват след 5-6 месеца, а след още толкова са вече полово зрели. Мъжките се срещат извънредно рядко.

 

Начин на живот. Тези насекомите са активни през деня и на смрачаване, активността им зависи от наличието или отсъствието на храна. Живеят средно от 6 месеца до 1 година, тъй като бързото размножаване и бърз темп на растеж предопределят краткия им живот.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...