.

Чували ли сте за ашолотъл?

Чували ли сте за ашолотъл?
Снимка: freedigitalphotos.net

Ашолотълът е едно много чудно животно. Не е сред масовите домашни любимци, но безспорно е много екзотично и интересно животно. То е вид воден саламандър, а саламандърът добре знаете е вид дъждолюбив гущер. Неговият интересен външен вид се дължи на факта, че не претърпява метаморфоза, а остава във вида си на водна ларва. Под тази форма остава, дори в полово зряла възраст. Неговото развитие е добър пример за това състояние наречено неотения. При него възрастните видове могат да се размножават, без да са преминали етапите за достигане на пълната развитост на тялото си и макар в това междинно положение от своето развитие, могат да оставят потомство.

 

Напълно израсналият ашолотъл, на възраст 18–24 месеца, е с дължина 15–45см, като рядко  достига 30см. Характерни са непокритите им папратообразни хриле. Ашолотлите дишат през кожата, но притежават и бели дробове. По цвят варират от чисто бели до черни, като се срещат и сиви, и кафяви. Ашолотлите са месоядни и ловят малки плячки, като насекоми и дребни рибки, които гълтат цели. Въпреки че се случва рядко, ашолотлите могат да претърпят метаморфоза и в тази си форма приличат на тигровия саламандър.

 

Ашолотлите обитават езерата Хочимилко и Чалко в централно Мексико, както и вулканични кратери, пълни с вода. Дивата популация е застрашена поради разрастването на Мексико Сити. Древните ацтеки са го наричали водно чудовище.

 

 

Ашолотълът притежава способността  да регенерира крайници. Това в комбинация с техния смел характер и способността им да оцеляват в плен е довело до използването им в научни изследвания като най-вече се изследва как регенерират крайници. Макар  и изключително често срещани в плен за съжаление те са критично застрашени. Причина за това е човешкото въздействие както и конкуренция с някои други видове животни. Ашолотлите са бързо растящи. Достига полова зрялост за около 18-24 месеца.

 

Младите ашолотли са изцяло водни. Аквариумът трябва да е среден или голям, но в никакъв случай малък. Температурата на водата трябва да е около 12-18 градуса по Целзий. Аквариумът трябва да се напълни със свежа, дехлорирана вода или такава, която е престояла 24 часа. Филтърът е задължителен.

 

Дивите ашолотли рядко са бели. Мутантът албинос, често срещан в лаборатории и зоомагазини, е създаден в американска лаборатория през 1950-те. Ашолотлите се развъждат и използват в големи количества за научни цели. Както вече бе споменато, най-забележителният им белег е тяхната способност за оздравяване - тези животни са в състояние да регенерират цели крайници, а в някои случаи дори още по-жизнено важни органи, като части от мозъка.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
Декстър
преди 9 години
0
0
!
Отговори
:) много интересно
Страница 1 от 1