.

Хари Потър повлиял по-силно на хората, отколкото Библията

Хари Потър повлиял по-силно на хората, отколкото  Библията
Снимка: outnow.ch

Библията е каноническа колекция от текстове, смятани за свещени от юдаизма и християнството. Това би трябвало да е книгата, която оказва най-голямо влияние върху живота на вярващите хора, но всъщност не е така.

 

Серията книги за очилатия магьосник Хари Потър на писателката Дж. К. Роулинг оглави класацията на произведенията, които са повлияли най-много на живота и мисленето на хората. Това стана ясно след изследване, направено в социалната мрежа Facebook. В продължение на година хората са публикували списък от 10 книги с хаштаг #10books или #tenbooks.

 

 

Специалисти направили анализ на данните от 130 съобщения със споменатите хаштагове.

 

В анкетата са участвали потребители на социалната мрежа от САЩ, Великобритания, Индия и други държави. В акцията жените били три пъти по-активни от мъжете, а средната възраст на всички била 37 години.

 

Първите три най-споменавани книги са „Хари Потър“, „Да убиш присмехулник“ на Харпър Ли и „Властелинът на пръстените“ на Дж. Р. Толкин.

 

Сред първите 20 книги, които са повлияли най-много на живота и мисленето на хората, са още „Хрониките на Нарния“, „Игрите на глада“, „Алхимикът“. Библията е на шесто място в класацията, поставена сред други произведения на световната литература.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
DarthLord
преди 9 години
3
6
!
Отговори
Ами, Библията е също толкова фентъзи, колкото Хари Потър, така че...
Страница 1 от 1