.

Учени разработиха тест, който показва дали кафето, което пием, има примеси

Учени разработиха тест, който показва дали кафето, което пием, има примеси
Снимка: freedigitalphotos.net

Колко често пиете кафе? Вероятно повечето от вас всяка сутрин се събуждат с ароматна чаша от горещата напитка, любима на милиони хора по света. Кафето не е просто напитка, то е ритуал, който много хора правят сутрин. Кафето е една от най-консумираните напитки – сутрин рано, следобед, на раздумка с приятели. То се превръща в част от живота ни и сме свикнали с вкуса му. Когато чуете думата „добавка“ какво си представяте? Мляко, захар, сметана, аромати? Оказва се, че някои производители на кафе са склонни да слагат различни субстанции в кафето.

 

Добавките са натурални съставки и не застрашават здравето на повечето хора, но те могат да създадат сериозен проблем на алергичните към соята и житото, според изследователи от Бразилския държавен университет. Те са разработила химически тест, които може да установи разликата между партидите с чисти кафеени зърна и със смесените с нежелани съставки.

 

 

Едновременно с нарастващото търсене на кафето високите температури, сушата и болестта кафеена ръжда унищожават дръвчетата, от които се добива сортът "Арабика". Това е един от най-предпочитаните и разпространени видове кафе и се отглежда във ферми на големи височини в Централна и Южна Америка.

 

Най-големият производител на кафе е Бразилия. Страната произвежда ежегодно около 55 милиона 60-килограмови чувала кафе, но тази година заради опустошителната суша в страната от януари до април ще бъцаг произведени с 10 милиона по-малко чували. Загубата се равнява на 42 милиарда чаши кафе.

 

Очаква се производителите на популярната напитка да се справят с нарасналото търсене, но най-вероятно те ще трябва да прибягнат до влошаване на качеството.

 

Според експертите тези тенденции ще доведат до повишаване на цената на кафето и до фалшифициране на неговото съдържание, защото допълнителните съставки правят смляното кафе по-издръжливо и по-печелившо, при недостиг повишаването на цените е неизбежно, но проблемът е, че не пием истинско кафе.

 

Оказва се, че сметаната и захарта не са единствените добавки към сутрешната ни чаша с ароматно кафе. Неблагоприятните условия за отглеждането му и нарасналото търсене на ободряващата напитка принуждават някои производители да го смесват с жито, соя, кафява захар, ръж, ечемик, царевица, клонки и дори прахоляк.

 

За да се установи, че кафето не е чисто, трябва да се разпознаят добавените съставки. Но след изпичането и смилането на зърната е почти невъзможно да се забележат добавените клонки, плодове и дори прахоляк, които са се смесили с тъмнокафявите зърна. Бразилците изпичат до много тъмно зърната на кафето, за да може добавките да се слеят по-добре с мляното кафе.

 

Нечистото кафе може да се познае по вкуса. Например, когато е смесено с царевица, кафето има по-сладникав вкус. Разработен е тест, установяващ химическия състав на кафето. Използва се течна хроматография, процес, който създава уникален отпечатък на всяка съставка запарено кафе се слага в нагнетена помпа и преминава през специален книжен филтър. Добавките имат различна захарност от естествените съставки на кафето и оставят различни петна. Точността на теста е 95%.

 

Засега този тест може да се извършва само в лаборатория, затова учените препоръчва да се купува кафе на зърна или от изпитани марки и магазини.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...